Zdá se vám o DiCapriovi? Možná zrovna vykrádá vaši mysl

Praha – Diváci se už nechtějí koukat jen na filmy plné bombastických triků, ale chtějí i kvalitně propracovaný scénář a dialogy, shodují se tvůrci snímku Počátek. Film, pod jehož režií i scénářem je podepsán autor veleúspěšného Temného rytíře Christopher Nolan, vstupuje do českých kin, v těch zahraničních trhá rekordy v návštěvnosti. Do hlavní role Doma Cobba, zloděje tajemství z lidského podvědomí, Nolan obsadil Leonarda DiCapria.

Filmový svět Počátku začal Nolan vytvářet více než deset let předtím, než se pustil do natáčení. „Zhruba před deseti lety mě začaly fascinovat sny a hlavně to, jak postupně naše mysl přechází ze stavu bdění do snu,“ uvedl. „Vždycky mi přišel zajímavý paradox, že všechny věci v našich snech – ať už děsivé, hezké, nebo fantastické – vytváří naše vlastní mysl, jejíž potenciál představivosti je neuvěřitelný. A tak jsem začal přemýšlet o tom, jak bych tyhle věci mohl přenést do akčního velkofilmu s lidskými rozměry.“

Nolan diváky zavádí na různá místa na světě i do intimního světa snů. „Je to velmi složitý film. Jen málokdy vidíte film, který opravdu dosahuje až k obzoru toho, co Hollywood nabízí. A v tomhle snímku je také velmi surrealistický děj. Takovéto myšlenky nejsou pro Hollywood úplně běžné,“ uvedl ke své roli DiCaprio.

Dom Cobb je špičkou v nebezpečném umění extrakce: krádežích cenných tajemství z hloubi podvědomí během snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Tato schopnost z něj učinila vyhledávaného hráče v zákeřném světě špionáže, ale také z něj udělala uprchlíka a stála ho všechno, co kdy miloval. Dostává šanci na vykoupení: poslední akce mu může vrátit normální život, pokud se mu podaří provést nemožné. Místo dokonalé krádeže musí se svým týmem zvrátit běh věcí. Jeho úkolem není myšlenku ukrást, ale vnuknout ji.

„Je dost náročně Počátek sledovat, ale když člověk odchází z kina a film se mu ještě rozkládá v hlavě, zjistí, že všechno parádně funguje. Ten svět má vnitřní logiku, vnitřní pravidla,“ dodává ke snímku filmový publicista Vojtěch Rynda. Podle producentky Emmy Thomasové bylo nejtěžší najít rovnováhu mezi napínavým thrillerem a citovým rozměrem příběhu. „Film má prvky gangsterky, ale posazené do více fantazijního prostředí,“ uvedla. 

„Právě tohle mě na scénáři hned na první pohled zaujalo,“ dodává ještě DiCaprio. „Máme tady na jedné straně maximálně napínavý a komplexní thriller, ve kterém se může odehrát cokoli, ale v hloubi je také touha jednoho muže odhalit hluboko pohřbenou pravdu a vrátit se domů. Náš příběh je navíc naprosto originální. Nevím o tom, že by něco takového někdo před námi zkusil. Právě tahle kombinace, navíc ve spojení s Chrisem Nolanem, ve mně vyvolala chuť podílet se na tomhle projektu. Chris je ideálním tvůrcem tohoto typu mnohovrstevnatého příběhu, který dokáže udělat věrohodným a pro diváky uchopitelným.“

Na co diváci čekají

Tvůrci při natáčení Počátku doslova objeli celou zeměkouli. Hlavní části se odehrávaly v šesti zemích, štáb zažil vše počínaje vedrem marockého Tangeru až po zasněžené kanadské Calgary. Natáčeli v Tokiu, Paříži a v Los Angeles, kde tým zvláštních efektů stvořil akční scénu v podobě nákladního vlaku uprostřed ulice. Nolan se vrátil i do leteckých hangárů v anglickém městě Cardington, kde točil některé scény pro filmy Batman začíná a Temný rytíř.

„Diváci nejsou tolerantní. Nebudou se dívat na to samé znovu a znovu. Důležité je přesvědčit producenta o tom, že nové věci, které nabízíte, jsou právě to, na co diváci čekají. To nám náramně pomohlo i při filmu Temný rytíř. A byl to světový trhák,“ vysvětluje Nolan. Snímek z batmanovské série vydělal jednu miliardu dolarů, Počátek má našlápnuto k podobným výdělkům. Recenze, které vybízejí diváky vidět film hned několikrát, nešetří chválou a slovy jako průlomový snímek.

V Počátku si kromě Leonarda DiCapria zahráli také Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillardová, Ellen Pageová, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger, Dileep Rao a Michael Caine.

  • Počátek zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1818/181784.jpg
  • Počátek zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1818/181782.jpg
  • Počátek zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1818/181779.jpg
  • Počátek zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1818/181780.jpg
  • Plakát k filmu Počátek zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1818/181789.jpg