Shrekovi odzvonilo

Praha – Ve čtvrtek na plátna českých kin vstupuje závěrečný, čtvrtý díl trojrozměrného filmového dobrodružství zeleného zlobra Shreka. Snímek z dílny studia DreamWorks se první tři týdny po severoamerické premiéře držel na první příčce žebříčků návštěvnosti, přestože kritici mu vyčítají, že často omílá nápady z předchozích dílů. Svou roli bezesporu hraje Shrekova oblíbenost, podle britského deníku Metro je pátou nejoblíbenější filmovou příšerkou – předběhli ho jen Yoda z Hvězdných válek, Glum z Pána prstenů, Královna z Vetřelců a E.T.

Shrek se na plátna kin vrací po třech letech. V posledním díle animované série, nazvaného Zvonec a konec, uvrhne do chaosu celé pohádkové království. Může za to jedno jeho nerozumné přání – zažít alespoň na jeden den staromládeneckou pohodu. Podepíše proto velmi nevýhodnou smlouvu se skřetem Rampelníkem a ocitne se doma v bažině. Jenže ta má do své původní podoby dost daleko. 

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Rampelník totiž v minulosti vymazal den, kdy se Shrek narodil, což odstartovalo katastrofální sérii události. Šance na nápravu existuje, ale není nijak jednoduchý. Zlobr musí v šibeničním termínu najít Fionu a přimět ji, aby mu dala polibek z pravé lásky. Jenže z Fiony se mezitím stala drsná Amazonka, která v čele armády zlobrů plánuje svržení Rampelníka z trůnu, a pro blázna, jenž tvrdí, že je jejím manželem a má s ní tři děti, nemá pochopení.

Své hlasy propůjčili v režii Mikia Mitchella kresleným postavičkám Mike Myers (Shrek), Cameron Diazová (Fiona), Eddie Murphy (Oslík) nebo Antonio Banderas (Kocour v botách). V českém dabingu diváci uslyší Davida Novotného, Tomáše Juřičku, Kamilu Špráchalovou a Aleše Procházku.

Jeden ze zlobrových přátel je součástí plánu studia DreamWorks, jak se ještě svézt na úspěchu Shreka. Čtvrtý díl je sice definitivně poslední, ale studio chce poslat do kin film Kocour v botách, v němž se vlastního příběhu dočká kocour, jenž se k zlobrovi připojil v druhém pokračování.

  • Shrek: Zvonec a konec zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179759.jpg
  • Shrek: Zvonec a konec zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179757.jpg
  • Shrek: Zvonec a konec zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179756.jpg