Vary v říji

Karlovy Vary – Řádnou tečkou za třetím festivalovým dnem byl příjezd britského herce Judea Lawa, program karlovarské přehlídky toho ale přinesl samozřejmě mnohem více. Uvedeny byly další dva filmy v hlavní soutěži – francouzský psychologický thriller Sladké zlo a španělský snímek Moskytiéra. V prestižní sekci kritiků časopisů Variety se objevili Muži v říji, opět koprodukční snímek České televize, jehož režisér Robert Sedláček před projekcí všechny pobavil svou historkou o setkání s prezidentem Václavem Klausem.

V Malém sále hotelu Thermal se v neděli představila první pětka ze sekce Dny kritiků Variety. Zahájili ji čeští Muži v říji, které uvedl Robert Sedláček, producentka Darina Levová a herec Pavel Zedníček. „On je – má mě rád a promine mi to – metaforou televizní zábavy v České republice. Před natáčením jsem mu říkal, že ho budu celou dobu hlídat, aby se mi nenakláněl do kamery,“ představil „Čmaňu“ Sedláček. Dodal, že stejně jako Zedníček i ostatní herci si ve filmu dělali legraci sami ze sebe.

Na festivalu ve Varech je prý poprvé a připadá si jako v pokračování svého vlastního filmu. Hořkou komedii o jedné vesnici, která žije přípravami na soutěž ve vábení jelenů i příjezdem ministra, od něhož chce starosta požehnání pro novou silnici, někteří označují za typicky českou, ale Sedláček se takové škatulce brání

Třetí den ve Varech (zdroj: ČT24)

„Do prdele se leze všem politikům,“ namítá. „Říkají o mém filmu, že je zase uzavřený, český, doufám, že to tak není. A naráz se ozvou hoši z Ameriky. Je to pro mě důležité, nečekal jsem, že si toho filmu může všimnout někdo v zahraničí,“ dodal.

Robert Sedláček o (ne)setkání s Václavem Klausem:

„Byl jsem včera (v sobotu) na večeři, kterou pořádala sekce Variety v hotelu Pupp. Je to krásné mauzoleum a v tom mauzoleu hned vedle seděl prezident Václav Klaus a končící premiér Jan Fischer. Oni dojídali a my jsme začínali. Kromě toho, že jsem zjistil, že Václav Klaus zezadu vypadá jako moje dvouměsíční dcera, jsem chtěl utéct, cítil jsem se v tom prostředí strašně. Bartoška je opustil, oni museli ale nějak odejít, a když šli kolem nás, dívali se a čekali na oči, které je budou doprovázet, a oči je opravdu doprovázely. Já jsem byl po dlouhé době zase nesvobodný, zapíchl jsem oči do talíře a uvědomil jsem si, že se nechci podívat a nechci mít laskavý pohled ve tváři, aby se mi laskavě vrátil. Zkrátím to, večer skončil tím, že mě z večírku vyvedla ochranka. Poté, co jsem si fotil jejich obličeje jako možné adepty do svého příštího filmu, který má pracovní název Tupci.“

Dny kritiků Variety kromě Mužů v říji včera představily také španělský příběh dvojitého špiona, který za druhé světové války ovlivnil běh dějin, Špion Garbo, britské komediální drama To nejdůležitější o nemocném klukovi, který se bojí, že umře jako panic, či polskou tragikomedii o ženách a totalitě, která vidí lidem až do žaludku Druhá strana mince.

Zajít mohli návštěvníci festivalu také na projekci dvou filmů ze soutěžní sekce, kde Česko zastupují 3 sezony v pekle a Kuky se vrací. Francouzský film Agustí Vily Moskytiéra zachycuje rozklad jedné zdánlivě obyčejné rodiny, terorizovanou navíc smečkou psů, které si domů vodí syn. „Celá ta rodina je posedlá zvláštním pocitem viny, snaží se eliminovat své city, připadají si v neustálém nebezpečí a své životy svázali spoustou pravidel,“ říká o filmu režisér. Snímek, v němž vedlejší a němou roli ztvárnila Geraldine Chaplinová, vypráví i o nedostatku lásky mezi lidmi, a i naopak o přebytku. „Protože milovat málo je stejně špatné jako milovat příliš,“ tvrdí Vila.

Debut francouzského režiséra Oliviera Coussemacqa Sladké zlo vypráví o mladé dívce, která velmi nevybíravě manipuluje se starším manželským párem. „Ten film mne zaujal tím, jak je dobře vystavěný. Buduje velké napětí a přitom nejde vysloveně o žánrový film. A navíc má vynikající obsazení,“ pochválila snímek umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová na nedělní tiskové konferenci.

Vary v pondělí: Festival dnes čeká uvedení dalších dvou soutěžních filmů – druhého českého zástupce, snímku Tomáše Mašína 3 sezony v pekle, a kanadského snímku Truchlení pro Annu. Ve 13 hodin odstartuje ve Foyer Thermalu autogramiáda uznávaných osobností na podporu Centra Paraple, která bude předcházet úternímu Běhu pro Paraple. Dnešní den bude ale především ve znamení hvězdného hosta festivalu, britského herce Juda Lawa. Fanoušci se s ním mohou setkat večer, kdy ve 22:30 ve Velkém sále Thermalu uvede projekci svého snímku Talentovaný pan Ripley a převezme Cenu prezidenta festivalu.