Třeštíkové Katka dohání Občana Havla

Karlovy Vary – Časosběrný dokumentární film Katka režisérky Heleny Třeštíkové dosáhne dnes v Kongresovém sále v Karlových Varech návštěvnosti sto tisíc diváků. Zatím se takovou diváckou hranici podařilo pokořit jedinému českému dokumentu – Občanu Havlovi Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Silný snímek o narkomance ve spirále závislosti, který vznikl v koprodukci České televize, bude dnes uveden na festivalu ve Varech, kde byl vybrán do mezinárodní soutěže dokumentů.

Jubilejní, stotisícový divák bude vylosován právě při soutěžní projekci a Helena Třeštíková mu osobně předá dárek. „Při práci na časosběrných dokumentech nemá člověk nikdy jistotu, jaký přesně bude mít mnohaleté snažení výsledek, takový zájem diváků je tedy pro nás tou nejlepší zprávou. Nečekali jsme to a o to více jsme nadšení. Navíc je to dobrá zpráva pro dokument, tolik diváků v kině potvrzuje již dlouhodobější zájem o dokumenty obecně,“ komentovala dokumentaristka úspěch svého filmu.

Na vysoké návštěvnosti filmu Katka v českých kinech se výraznou měrou podílejí projekce pro žáky základních a středních škol. Podle odhadu distributora filmu jde přibližně o čtyřicet procent z celkového počtu diváků. „Podařilo se nám dosáhnout původního cíle, s nímž jsme do projektu vstupovali, a využít tento dokument pro protidrogovou prevenci především u nejmladší generace,“ uvedli Pavel Strnad a Kateřina Černá, producenti filmu ze společnosti Negativ.

Přečtěte si: Katka - dokument o narkomance, která by chtěla hodně chtít

Dokumenty podle návštěvnosti:

Občan Havel (2007, režie: Pavel Koutecký a Miroslav Janek) - 160 tis. diváků. Je pravdou, že nedochází k nějakému skandálnímu odhalení, že nás režisér nenechává nahlédnout pod pokličku soukromých záležitostí, že neodkrývá žádná tabu, ale pokorným, trpělivým sběrem událostí, které jsou nahlíženy přes Václava Havla, podává velmi pravdivou výpověď o naší společnosti.

Katka (2009, režie: Helena Třeštíková) - 100 tis. diváků. Celovečerní dokument je rozšířenější verzí Katčina příběhu. V roce 2001 uvedla Česká televize film V pasti, který shrnoval období pěti let jejího života. Když se Helena Třeštíková rozhodla pro pokračování, vstoupil do „scénáře“ nečekaný zvrat – Katčino těhotenství. Ani zodpovědnost i za někoho jiného než jen sama za sebe ale pro ni nebyl dostatečnou motivací přestat s drogami.

Česká RAPublika (2008, režie: Pavel Abrahám) - 24 tis. diváků. Orion, James Cole a Hugo Toxxx na pódiu, ale především mimo něj. Tři přední čeští rappeři, deset skladeb, deset živých – někdy i živelných – filmových situací. A v nich výřečná profesorka lingvistiky, oprsklé děti z romského ghetta v Karviné, přísná matriční úřednice, žáci základní školy na pražském Jižním Městě, sám zachránce českého jazyka Josef Jungmann či „všehoschopná“ Hana Hegerová.