Rodina a kolegové se rozloučili s Vladimírem Dlouhým

Praha – V pravé poledne se začala kulturní veřejnost a příbuzní loučit ve strašnickém krematoriu v Praze s hercem Vladimírem Dlouhým, který zemřel v neděli 20. června ve věku 52 let. Jednoho z nejnadanějších a nejvšestrannějších českých herců, který si diváky získával na divadelním jevišti, filmovém plátně i v dabingu, vyprovázeli na poslední cestě rodina i kolegové. Česká televize připomene herecké umění Vladimíra Dlouhého mimo jiné 27. června od 20:00 premiérou detektivního filmu Domina.

Rozloučení bylo velmi intimní, členové rodiny si nepřáli přítomnost kamer a sdělovacích prostředků, umožnili ale veřejnosti, aby se s Vladimírem Dlouhým přišla rozloučit. Jeho památku přišly uctít desítky lidí, kteří už před polednem zaplnili prostranství před velkou obřadní síní strašnického krematoria.

Mezi květy u katafalku s rakví byly věnce především od pražských divadel, ve kterých Dlouhý hrál. například Švandova divadla, Městských divadel pražských, divadel Na zábradlí a Bez zábradlí, Divadla Kalich a Herecké asociace. Věnec poslal také odstupující premiér Jan Fischer.

Smuteční projev pronesl Jiří Bartoška, který spolu s Vladimírem Dlouhým exceloval koncem 90. let na vinohradském jevišti v dramatickém apokryfu Jiřího Hubače Hostina u Petronia.

„Už tě slyším, jak říkáš: 'Běžte s těma řečma někam',“ řekl Bartoška ve smutečním projevu. Za všechny kamarády i kolegy Dlouhému poděkoval za krásné chvíle v divadle a ještě krásnější po něm.

Zavzpomínat na svého kolegu přišli například Jaroslav Satoranský, Jiřina Jirásková, Dagmar Havlová, Iva Janžurová a Zlata Adamovská. Nechyběli ani Ilja Racek, Ladislav Frej, Václav Postránecký, Jiřina Bohdalová, Petra Špalková nebo Michal Novotný. Mezi přítomnými byli rovněž režiséři Juraj Herz, Filip Renč a Petr Jákl.

Na poslední cestě Dlouhého doprovázely písně, které měl rád - skladby Bryana Adamse, Roda Stewarta, Barbry Streisandové nebo Beatles. Odlehčením pietního aktu byl také úryvek ze severské komedie Chvála bláznovství, v níž Vladimír Dlouhý spolu se svým bratrem Michalem pět let bavili publikum v Divadle Kalich i na zájezdech. Naposledy 11. května.

Vladimír Dlouhý neměl rád přibližnost

Vladimír Dlouhý, pohublý muž s výrazně modrýma očima, byl charismatický herec, kterému bylo vlastní jak divadelní, tak filmové herectví. Věnoval se i dabingu, svůj hlas propůjčil například Tomu Hanksovi. Hereckou kariéru odstartovala v jeho dvanácti letech hlavní role v Kachyňově snímku Už zase skáču přes kaluže.

Z filmových rolí měla největší úspěch postava Petra Máchala v pohádce Hynka Bočana S čerty nejsou žerty. Zaujal i rolí psychiatra v Knoflíkářích a také coby kostelník v Hlídači č. 47. V televizi kromě seriálové Sanitky či Dobré vody natočil desítky televizních inscenací, jedna z posledních byla Post bellum režiséra Jaroslava Brabce. „Vytvořil roli, která byla zcela mimořádná i tím, že byla totožná s jeho životní filozofií,“ upozornil Brabec.

Ačkoliv nedokončil pražskou konzervatoř, byl díky svému talentu už v roce 1979 přijat do stálého angažmá v Divadle Na zábradlí, kde podal řadu výjimečných výkonů v inscenacích Caligula, Macbeth, Astrolog, Tatarská pouť či Largo desolato. Před svou smrtí byl členem souboru vinohradského divadla, kde na sebe mimo jiné upozornil jako král Jindřich ve hře Tomáš Becket.

„Dovolil bych si říct, že byl nejlepší herec mé generace. Neměl rád jakoukoli přibližnost, proto jeho hraní bylo tak konkrétní a mělo vždycky tajemství,“ zavzpomínal na Dlouhého jeho herecký kolega a umělecký šéf Divadla na Vinohradech Martin Stropnický.

Diváci České televize mohou Vladimíra Dlouhého vidět mimořádně tuto neděli v inscenaci Domina, kde si zahrál se svým bratrem Michalem. Pro Vladimíra byl tento snímek jeho poslední televizní rolí. Dlouhý se objeví také v cyklu Hříchy pro pátera Knoxe v neděli 4. 7. na ČT1 od 11:00 hod.

Vydáno pod