Fresh Film Fest se hemží (anti)hrdiny

Praha –  Sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest bude mít letos poprvé ve své historii spojovací téma – bude jím hrdina. "Každý film má svého hrdinu nebo antihrdinu a a Fresh Film Fest neudělá nic jiného, než že na hrdiny ukáže prstem, popostrčí je na červený koberec a rozevře oponu," tvrdí umělecký ředitel Jan Stehlík. Jako příklad za všechny z programu uvádí celovečerní debut kanadského režiséra Petera Stebbingse Defendor, v němž Woody Harrelson prochází proměnou z obyčejného muže v superhrdinu.

Festival nabídne více než dvě stovky filmů, „hrdinské“ snímky budou označeny přívlastky, které pozradí, na jaký druh hrdinů se mohou diváci těšit. Například blok Drsní bude věnován žánru hororu a thrilleru, blok Ojedinělí nabízí díla hrdinů za kamerou - vítězné filmy studentské sekce letošního festivalu v Cannes.

FFF bude letos poprvé probíhat v Praze – od 25. do 29. srpna na šesti festivalových místech. Letos se přihlásil rekordní počet filmů – 1172 ze 60 zemí.

Ceny budou udělovány ve čtyřech soutěžních sekcích. V mezinárodních porotách zasednou například režisér a scenárista Christoffer Boe, oceněný na festivalu v Cannes, režisérka Michaela Pavlátová nebo herečka Martha Issová. Novinkou je porota české filmové soutěže Fresh Czech složená ze spisovatelů, které jejich literární tvorba spojuje i se světem filmu. Účast v ní přijali například Jaroslav Rudiš nebo Petra Soukupová. Tzv. filmovou Lekci letos udělí režisér Petr Zelenka.

Nejenom v Praze a mimo festivalový termín se budou moct v létě lidé setkávat s festivalem v rámci divácky úspěšných filmových procházek, kdy se na nejrůznější fasády budov promítají ve večerních hodinách krátkometrážní filmy.

Letos se Fresh Film Walk bude konat v Brně, Plzni, Českých Budějovicích, Kutné hoře, Kolíně a Šumperku. Série procházek odstartuje už 26. června v Praze v rámci festivalu United Islands. Novinkou letošního roku je filmová projížďka na kolech Fresh Film Ride, která proběhne 10. července také v Praze.

Filmy z Fresh Film Festu budou letos již počtvrté představeny pod názvem Fresh Selection  jako součást oficiálního programu 45. MFF Karlovy Vary. Jedná se o jakousi filmovou ochutnávku z programu nadcházejícího 7. ročníku festivalu.