Elton John má pořád říz

Praha - Elton John, držitel několika cen Grammy i Oscara, bez problémů vyprodal pražskou O2 arenu. V Praze vystoupil poprvé ještě za hlubokého komunismu v roce 1984 v Paláci kultury. Naposledy tu hrál v červnu 2005. Dnes legendrání britský popový zpěvák, skladatel a pianista bavil spolu s doprovodnou kapelou Band davy svých fanoušků přes dvě hodiny. Na koncertě zazněla většina jeho hitů, vystoupení zahájil kompozicí Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding z alba Goodbye Yellow Brick Road z roku 1973.

Většinu času seděl Elton John za klavírem, jenom chvílemi vstával a komunikoval různými gesty s publikem. Již při druhé skladbě, rockenrolu Saturday Night's Alright for Fighting, bylo jasné, že kapela, kterou si John na rozdíl od minulého pražského koncertu přivezl, dodá vystoupení patřičný říz.

„Jako klavírista je stále vynikající, hrál pružně, dynamicky. Překvapivě dobrý je stále i ve zpěvu. Ve skladbách, kde ve vypjatých chvílích přecházel do falzetu, mu už pomáhala kapela, ale pro člověka, který nešpicuje uši, to znělo autenticky,“ zhodnotil Eltonův výkon hudební publicista Tomáš S. Polívka.

Přítomnost zkušených hudebníků John využil k častým improvizacím. Na téměř dvojnásobek původní délky tak například natáhl svůj starý hit Rocket Man. Ze známých skladeb dále zazněly Daniel, Goodbye Yellow Brick Road, Candle in the Wind, Don't Let the Sun Go Down on Me či Sorry Seems to Be the Hardest Word.

Na závěr vystoupení si John nechal chytlavou píseň Crocodile Rock a jako přídavek Circle of Life z animovaného filmu Lví král a svůj první hit ze začátku 70. let Your Song. „Na dnešním koncertě nechybělo nic ze zásadních hitů, s akcentem na hity ze začátku jeho kariéry v 70. letech a počátku 80. let,“ dodává Tomáš S. Polívka.

O koncert byl velký zájem, hala na místech k sezení i k stání byla už na začátku plná. V hledišti nakonec podle pořadatelů bylo zhruba 15 tisíc diváků. „Je to kumštýř. Dokáže udělat melodii tak chytlavou, že nadchne i lidi, kteří se o muziku vůbec nezajímají. Má schopnost balancovat na hraně vkusu a nevkusu a najde se v něm ještě kus rockera Umí zkrátka zasáhnout široké publikum,“ odhaduje Polívka, čím Elton John hudební fanoušky stále přitahuje.

Jeho koncert si budou moci vychutnat v sobotu lidé v Bukurešti a v neděli v Sofii. John se zatím nepodřídil nátlaku aktivistů požadujících, aby umělci bojkotovali Izrael kvůli jeho zacházení s Palestinci, a na 17. června plánuje koncert na fotbalovém stadionu v Tel Avivu. Dokazuje tak, že se nátlaku nerad podřizuje. Například v květnu se stal hlavní hvězdou největšího marockého hudebního festivalu v Rabatu, a to navzdory hlasitým protestům tamních islamistů kvůli jeho homosexualitě.

Dvaašedesátiletý Elton John, vlastním jménem Reginald Kenneth Dwight, se populární hudbě věnuje více než 40 let. Spolupracoval s mnoha slavnými muzikanty, například s Johnem Lennonem, Billie Jean Kingovou, Bryanem Adamsem nebo Erikem Claptonem. Za víc jak 30 let nahrál 44 alb. Mezi nejznámější patří Elton John (1970), Tumbleweed Connection (1971), Madman Across the Water (1971) či Made in England z roku 1995. Poslední deska The Captain And The Kid patří prý k tomu nejlepšímu, co kdy stvořil. Celkem se po světě prodalo více než 250 milionů kopií Johnových nahrávek.

Proslavil se ale také dalšími aktivitami, jako je podpora charitativních projektů, založení nadace na pomoc nemocným AIDS i bojem za legalizaci sňatků mezi osobami stejného pohlaví. Je nositelem Řádu britského impéria.

Výrazné melodie a lyričnost jeho romantických balad mu zajistily pověst jednoho z největších hitmakerů všech dob. Za hudbu k filmu Lví král dostal Oscara. Za služby v hudbě a dobročinnost byl povýšen do šlechtického stavu.