Nejklapkou jsou Krteček a kalhotky

Zlín – Závěrečný galavečer zlínského festivalu, který vysílá ČT1 dnes od 20:00 v přímém přenosu, předznamenala v pátek tradiční aukce filmových klapek. Po téměř sedmihodinovém maratonu se počítadlo výtěžku zastavilo na částce 2,142 milionu korun. Vítězem veřejné dražby třináctého ročníku Minisalonu se stal Zdeněk Miler. Jeho klapka Krteček a kalhotky se vydražila za 170 tisíc korun.

Celkem se ve Zlíně dražilo 134 exponátů od 133 autorů. „Je to jako když jdete na trh s obrazem, tedy prestižní věc, aby to bylo výtvarné, aby se to líbilo,“ poznamenal jeden z účastníků aukce, malíř Kristián Kodet.

Za výtěžek dražby budou cvakat skutečné filmové klapky ve studentských snímcích. I letos finance poputují do Filmové školy Zlín. Peníze za klapku vytvořenou klienty Jedličkova ústavu, která se vydražila za pět tisíc korun, ale organizátoři přehlídky předají právě jejich ústavu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Aukční rekord drží už dva roky klapka Libora Vojkůvky s názvem Touhy plná, klapka rozevřená; vydražena byla za 199 tisíc korun.

50. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně zakončí dnes galavečer Hvězdy nad Zlínem. Jeho program připomene jak výrazné okamžiky z minulých festivalů, tak i výrazné dětské herecké hvězdy, které v jednotlivých obdobích začínaly svoji filmovou kariéru. Deset hlavních cen festivalu budou předávat Filip Renč, Michal Suchánek, Žaneta Fuchsová, Matyáš Valenta a řada dalších. V podání současných hvězd, například Dana Hůlky, Ilony Csákové nebo Lucie Vondráčkové, zazní slavné filmové hity. Přímý přenos galavečera můžete sledovat od 20:00 na ČT1 nebo i na portále ČT24.