Očištění - zločin a trest v televizní show

Praha – Nová scéna Národního divadla uvedla v pražské premiéře hru režiséra a scenáristy Petra Zelenky Očištění. Do Prahy inscenaci přivezlo budějovické Jihočeské divadlo, kterému Zelenka svěřil první uvedení své hry na tuzemské scéně. V Očištění svérázně zpracoval téma zločinu a trestu – hlavní hrdina, který spáchá zločin, se pod tíhou svědomí nejde udat na policii, ale očištění hledá v televizní show.

„Trochu mě trápí to, jak trest nenavazuje na vinu. Člověka to demoralizuje,“ vysvětlil pohnutky k napsání inscenace Zelenka. Michal je průměrný spisovatel v nejlepších letech, který nikdy nijak zvlášť nevybočoval z řady. Je naprosto nevysvětlitelné, proč udělá to, co udělá, ale stane se. S pocitem viny ovšem nemůže žít, a tak hledá způsob, jak se očistit. Kamarád mu rozmluví hloupá nápad jít na policii a poradí mu, aby se ospravedlnil před očima celého národa v televizní talk-show…

Zelenka hru původně napsal na zakázku po polské divadlo v Krakově, kde měla v roce 2007 premiéru. Domácí uvedení svěřil Jihočeskému divadlu v Českých Budějovicích. „Jde o velmi intenzivní a velmi odvážný pokus napsat zločin a trest pro 21. století,“ říká do Zelenkově inscenaci režisér Martin Glaser. 

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Dalšího českého uvedení se Očištění dočká v červnu v Uherském Hradišti. Zelenka je autorem a režisérem úspěšných inscenací Dejvického divadla - Příběhy obyčejného šílenství a Teremin. Na filmové plátno převedl i velmi osobitým způsobem inscenaci tohoto divadla – Karamazovi. V současné době píše novou hru pro Národní divadlo, kde by ji na podzim měl ve vlastní režii i nazkoušet.

Vydáno pod