Povísně začaly rytmem v rýmu

Praha – Svým humorem a nezvyklostí docela zapadají do poetiky Divadla Sklep písničky z alba Povísně. Skladby Michala Vícha, který upravil povídky českých autorů do bizarních písňových textů – odtud název Povísně, tedy povídky z písní –, nazpívali někteří „sklepáčtí“ herci a zpěváci, Pavel Liška a i autor projektu Michal Vích. Křest desky v Divadle Dobeška 23. dubna doprovodila vernisáž koláží Davida Vávry.

Vávrovy koláže, kterými se podle svých slov rád čas od času baví, jsou i součástí obalu a bookletu Povísní místo textů písniček. Ke každé z nich je tak přiřazena jedna koláž. „Jejich tématem je odraz šedesátých let, našeho dětství v nás, protože i Povísně svojí atmosférou jsou takové, jako kdyby jimi procházelo moje dětství,“ představil své obrazy Vávra.

Šumný architekt na albu zpívá spolu s Jiřím Macháčkem, Lenkou Vychodilovou, Pavlem Liškou i Michalem Víchem, který skládá muziku pro Divadlo Sklep od jeho začátků, kupříkladu k filmům Pražská pětka nebo Kouř. Na nápad zhudebnit povídky prý přišel při četbě knihy Ivana Wernische. „Měl jsem ho zafixovaného jako básníka, ale najednou jsem v jeho textu cítil rytmus rýmu, a tak mě napadlo udělat z něho píseň,“ vysvětlil.

Reportáž Jiřího Svobody a Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Podobně zhudebnil povídky Ludvíka Aškenazyho, Jaroslava Pížla, Lumíra Tučka, Mariana Pally a Josefa Kroutvora.

Jako ochutnávku si můžete poslechnout píseň Román podle Aškenazyho povídky: