Zemřel ostravský spisovatel Jan Balabán

Praha - Ve věku 49 let dnes náhle zemřel spisovatel, publicista a překladatel Jan Balabán. Držitel ocenění Kniha roku 2004 a Magnesia Litera 2005 se zaměřoval především na povídky, největší úspěch mu přinesla sbírka Možná že odcházíme (2004). Pravidelně přispíval do časopisu Respekt. Letos se měl již poněkolikáté zúčastnit festivalu Měsíc autorského čtení, konaného poprvé v Brně a v Ostravě. Ještě v úterý se zúčastnil tiskové konference k festivalu. „Budu hrozně rád, jestli se podaří ten festival v Ostravě tak, jako v Brně,“ uvedl a dodal, že při autorských čteních v Brně zažíval velice krásný kontakt s lidmi.

„Byl hodně duchovním člověkem, vysvětlení pro náhlý odchod bude nejlépe vědět on sám,“ uvedl umělecký ředitel Divadla Petra Bezruče Martin Františák. Režíroval hru Bezruč, kterou Balabán napsal spolu s Ivanem Motýlem. „Nejen pro mě, ale i pro herce to bylo velké lidské setkání,“ řekl Františák. 

Podle Balabánových slov by se literatuře měl vrátit hlas. „Nejen poezie, ale i próza má svůj hlas a je to dosvědčeno až čtením. V dnešní době, kdy se můžeme koukat na všelijaké videa a dvd, tak tam máme všechno, ale nemáme člověka, který mluví sám za sebe, který nám řekne to, co napsal a to co nám chce říct,“ podotkl při tiskové konferenci k letošnímu festivalu Měsíc autorského čtení.

Balabánovy povídky byly silně ovlivněny ostravským prostředím, do něhož umísťoval osudy postav žijící  na sociální periferii. „Mě zajímá hlavně lidské srdce a jeho nadání k dobru i ke zlu, jak to říkal Erich Fromm. Mě zajímá jako určitý zápas, který se odehrává v člověku, a určité drama, které člověk prožívá každý den,“ uvedl Balabán již dříve v pořadu Před půlnocí.

Jan Balabán se narodil 29. ledna 1961 v Šumperku, většinu života pak strávil v Ostravě. Na olomoucké univerzitě vystudoval český a anglický jazyk. Po ukončení studia pracoval jako překladatel ve Vítkovických železárnách, později jako překladatel na volné noze. Jeho kniha povídek Možná že odcházíme získala v roce 2005 cenu Magnesia Litera v kategorii próza. O rok dříve byla v anketě Lidových novin prohlášena knihou roku, zároveň byla nominována na Státní cenu za literaturu. Mezi jeho další povídkové knihy patří Středověk (1995), Boží lano (1998), Prázdniny (1998) a Jsme tady (2006). Je také autorem románu Kudy šel anděl (2003) a vytvořil komiks Srdce draka (2001).

Vydáno pod