Fresh Film Fest se stěhuje z Varů do Prahy, aby nemusel ubrat

Praha / Karlovy Vary – Sedmý ročník mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů Fresh Film Fest se přesouvá z Karlových Varů do Prahy. Důvodem jsou finance. Západočeské lázeňské město poskytlo FFF nižší dotaci než v předchozích letech. Organizátoři ale nechtějí kvůli menšímu množství peněz riskovat snížení kvality festivalu, a využili proto podpory městské části Prahy 3. Nové město jim prý vlilo „novou krev do žil“.

Téměř desetimilionový rozpočet festivalu byl v minulých letech složen především z podpory Státního fondu kinematografie, ministerstva kultury, ministerstva školství a právě podpory města, ve kterém se festival koná. Tu letos Karlovy Vary oproti minulému roku snížily o polovinu. Kromě toho se Vary staly v průběhu posledních let jedním z nejdražších měst v republice a nabídka ubytovacích a dalších služeb neodpovídá povaze festivalu zaměřeného z velké části na mladé filmové fanoušky.

Fresh Film Fest není jediným…

… filmovým festivalem, který se letos přestěhoval. Přehlídka animovaného filmu AniFest se po osmi letech v Třeboni přesouvá zcela do Teplic (od 18. do 23. května). Na jihu Čech festival nahradí Anifilm (od 29. dubna do 2. května). (více)

Organizátoři se ale netají tím, že je hlavní město pouze přechodným řešením v náročnějším finančním období a nevylučují úvahy o budoucím a definitivním přesunu do některého z menších českých měst.

„Festivalovému štábu nové město vlilo novou krev do žil, v současné době jsme rádi, že se nám s Prahou nabízí dobré finanční podmínky, kvalitní kina, široká divácká základna a s tímto městem spojená další pozitiva,“ zdůrazňuje ředitel festivalu Martin Pošta.

Prozradil i některé podrobnosti z chystaného sedmého ročníku: „Fresh Film Fest bude letos situován převážně na území Prahy 3, ale některá festivalová místa budou i v jiných městských částech. Chystáme například letní kino na Parukářce za použití nafukovacího plátna, projekce budou v kině Aero anebo v Paláci Akropolis.“ Dalšími festivalovými místy možná bude i Nová scéna Národního divadla nebo divadlo Ponec, případně i letní kino v Karlíně.

Festival se v posledních třech letech kromě studentských filmů soustředí na mezinárodní debuty, v praxi první a druhé filmy nadějných filmařů. Organizátoři Fresh Film Festu věří, že se jim i nadále bude dařit objevovat a prezentovat díla autorů, kteří svou tvorbou v následujících letech potvrdí svůj talent.

„Již nyní je zřejmé, že zájem o festival ze zahraničních škol nijak nepolevil a vzrůstající tendence v počtu zaslaných snímků pokračuje. Fresh Film Fest hodlá v 7. ročníku nabídnout transparentní a divácky přitažlivý program,“ slibuje Jan Stehlík z programové sekce FFF.

Sedmý ročník Fresh Film Festu se koná od 25. do 29. srpna.

  • Ceny na FFF, design: Daniel Pošta & Zdeněk Vacek zdroj: Fresh Film Fest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1041/104050.jpg
  • Fresh Film Fest zdroj: 4press http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1596/159589.jpg
Vydáno pod