Arcibiskup Duka ve „své“ katedrále objevil Santiniho jazyk

Praha - Natáčení nového televizního filmu České televize Santiniho jazyk navštívil ve čtvrtek 14. dubna v katedrále svatého Víta na Pražském hradě arcibiskup Dominik Duka. Nečekaná krátká návštěva byla příležitostí k setkání s režisérem Jiřím Strachem, který o Dukovi připravuje pro ČT časosběrný dokument.

V srdečné atmosféře se primas český dozvěděl, proč právě v „jeho“ katedrále jsou na několik hodin nastěhovaní herci i jaké souvislosti se stavitelem Santinim autor stejnojmenné knižní předlohy Miloš Urban objevil.

Svou návštěvu v katedrále arcibiskup Dominik Duka nevykonal, jak sám řekl, „jako kontrola z vyšších míst, protože Nejvyššího mají filmaři nad sebou neustále“, ale jako výraz zájmu o práci režiséra, s nímž se zná několik let. „Málokterému filmaři je dovoleno v katedrále natáčet, arcibiskupův zájem o nás naznačil, že hodlá více otevírat její dveře všem lidem dobré vůle,“ komentoval Dukovu „inspekci“ režisér Jiří Strach.

První klapka moderního mysteriózního thrilleru Santiniho jazyk padla 23. března. Realizace probíhá především v exteriérech a reálech v Praze, v Kladrubech a v Plasech.

Film propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění.

Na obrazovkách by se Santiniho jazyk měl objevit během příštího roku. Hlavní role svěřil režisér Davidu Švehlíkovi, v dalších úlohách se představí například Marek Taclík, Viktor Preiss, Martin Stropnický, Monika Timková nebo Lucie Molárová. Za kamerou stojí Martin Šec.

Obálka knihy Santiniho jazyk
Zdroj: ČT24/Nakladatelství Argo