Mamas & Papas potřebují odvahu

Praha – Jako intimní velkofilm označuje Alice Nellis svůj nejnovější film Mamas & Papas. Hudební fanoušci budou nejspíše zklamaní, protože kromě názvu nemá snímek se známou hudební skupinou ze 60. let společného vůbec nic. Její název si Nellis vypůjčila pro film o rodičovství. Téma vztahů mezi rodiči a dětmi, které prolíná všemi jejími filmy od Ene Bene až po Českým lvem oceněné Tajnosti, se v Mamas & Papas stává tématem hlavním, jemuž se člověk nevyhne, ať děti má, chce nebo nechce.

Čtyři příběhy, „jeden možná váš“, tvoří osudy několika partnerských dvojic, které se v životě dostaly do okamžiku, v němž musí řešit otázku rodičovství. Souběžným vyprávěním a „přepínáním“ mezi příběhy chtěla Nellis upozornit, že problém moderního rodičovství je širší a hlubší než konkrétní situace kterékoli jednotlivé postavy.

Jeden možná i váš

Ukrajinská prodavačka (Natalia Volkova), která zvažuje možnost dát své třetí dítě k adopci, věří, že její problém by jednoduše vyřešil dostatek peněz, příběh lékařky (Zuzana Bydžovská) ukazuje, že nic, natož peníze, nepomůžou vyrovnat se se ztrátou vlastního dítěte. Mladá herečka (Martha Issová) se rozhoduje pro interrupci, aby zachránila svůj vztah a kariéru, manželé (Filip a Zuzana Čapkovi) jsou naopak přesvědčeni, že právě dítě jejich vztah zachrání. 

„Všechna řešení jsou relativní,“ říká k příběhům Alice Nellis, „v jádru se vždycky dostaneme k jednoduchým přírodním zákonitostem, těm o životě a smrti, a našim přirozeným vrozeným povinnostem a zákonům, které nejsme schopni obejít bez ohledu na to, jak moc se snažíme. Ale stejně se o to stále pokoušíme.“

Nellis se netají tím, že je adoptivní matkou, Mamas & Papas ale podle jejích slov není autobiografický film, přestože jako scenáristka prý témata spíše sbírá, než vymýšlí. Vychází prý pouze z příběhů, které se jejího života nějakým způsobem dotkly. „Začala jsem se o ně zajímat a chtěla jsem se k nim dostat ještě blíž,“ vysvětlila Nellis.

Bez scénáře, ale s odvahou a příbuznými

Ke spolupráci na filmu oslovila režisérka herce, s nimiž většinou už pracovala v divadle nebo ve filmu. Některé role obsadila lidmi, kteří jsou ve stejném příbuzenském vztahu i ve skutečnosti – manžele hrají Zuzana a Filip Čapkovi, Filipova bratra jeho skutečný bratr Michal a jejich babičku opravdová babička.

„Fakt, že jsou na sebe zvyklí, že jsou si intimně blízcí, přinesl další rovinu intimity, kterou lze jen těžko uhrát,“ upozorňuje Nellis. Herci si také povětšinou nechali svá skutečná křestní jména, s výjimkou Zuzan, kterých bylo víc (Zuzana Bydžovská, Zuzana Kronerová), a Marthu Issovou, přítelkyni Michala Čapky, překřtili podle Michalovy reálné manželky.

Pro natáčení zvolila Nellis netradiční metodu – herci předem neznali přesný scénář, jen přibližný osud své postavy. Přáním režisérky bylo, aby se každý co nejvíce sžil se svou rolí a přenesl do ní co nejvíce ze sebe. „Protože jde o téma velice citlivé a intimní, šlo Alici především o to, abychom se nepřipravovali na to, co přijde, ale abychom reagovali v danou vteřinu. V přípravách vybudovala každému životopis postavy a víc jsme se dozvídali až s každou další klapkou,“ popisuje způsob natáčení Filip Čapka. 

Podle Nellis vyžadovala metoda určité řízené improvizace chronologické natáčení, což je produkčně náročné a nezvyklé. Tvůrci také museli počítat s dlouhým časem stráveným ve střižně, protože k natáčení se používali dvě kamery, a materiálu tak bylo dvakrát tolik.

Jako v kosmické lodi

Především ale Nellis oceňuje odvahu, s níž se herci pustili do neznámých vod, v případě některých dokonce doslova. „Bez scénáře musela být jejich odvaha taková širokospektrální, od fyzické ze strany Zuzany Bydžovské, která věděla, že podmínkou je se naučit potápět, ale nevěděla proč, až po tu duševní, citovou. Například Zuzana Čapková s Filipem věděli, že hrají pár, který se snaží otěhotnět, ale museli do každého dne vstupovat s tím, že stát se může cokoli. Odvaha herců byla největší v tom, že přistoupili na něco, co neznali,“ upozornila Nellis.

Nikdo z herců ale zkušenosti z nezvyklého natáčení nelituje. „Točit takovou metodou nebylo samoúčelné, abychom byli zajímaví. Byl to vhodný způsob, jak natočit takové intimní téma. Já jsem už film viděl a bylo to jako sednout si do kosmické lodi, nechat se zatlačit do křesla a nechat na sebe plynout, když to řeknu pateticky, sám život. A o to Alici šlo,“ zve na Mamas & Papas Filip Čapka.

Mamas & Papasv kinech: od 15. dubna; scénář a režie: Alice Nellis; kamera: Matěj Cibulka, David Čálek; hrají: Zuzana Bydžovská, Petr Franěk, Filip Čapka, Zuzana Čapková, Natalia Volkova, Ivan Shvedoff, Michal Čapka, Martha Issová, Zuzana Kronerová, Linda Sucharová, Václav Jiráček, Petra Kotmelová, Marika Procházková.