Rozpad Beatles otřásl v roce 1970 hudebním světem

Londýn/Praha - I 40 let po rozpadu skupiny nepřestali být Beatles fenoménem. 10. dubna 1970 svět poprvé uslyšel zprávu o rozpadu Beatles. První předzvěstí blížícího se rozpadu skupiny bylo rozhodnutí skončit s živým vystupováním. To se psal rok 1966 a kapela byla na vrcholu slávy. Naposledy si tak společně naživo zahráli 29. srpna v San Franciscu. Obecně se soudí, že za rozpadem skupiny stály prohlubující se rozpory a vzájemná rivalita mezi Lennonem a McCartneym. Ten navíc údajně nemohl vystát avantgardní Yoko Ono, která v té době vstoupila Lennonovi do života.

„Řekl bych, že po době osmi let, kdy spolu ti chlapci pracovali, došlo k jakémusi opotřebování materiálu, nikoli ochabnutí tvůrčích sil, protože jejich tvorba měla stoupající tendenci. Ale při hektickém způsobu života, kdy byli vyrváni ze svých způsobů života, rodin atd., muselo zákonitě k nějakému konfliktu dojít. Dá se říci, že zbývající dva, George a Ringo, kteří byli trochu v závěsu za vůdčími osobnostmi Johnem a Paulem, rozchod velmi těžce nesli. Tehdy to bylo bráno jako především Paulova věc,“ komentoval záležitost rozchodu hudební publicista Antonín Matzner.

Přes značné napětí to byli právě John Lennon a Paul McCartney, kteří společně vytvořili jeden z nejúspěšnějších a nejplodnějších skladatelských týmů celé rockové éry. V letech 1962 až 1969 z jejich společné dílny vzešlo kolem 180 písní, jež nesou podpis obou hudebníků. Často byl autorem slov i hudby jen jeden z nich, songy však podepisovali společně.

Antonín Matzner o Beatles (zdroj: ČT24)

Počátky skupiny

V roce 1957 se liverpoolští rodáci Lennon a McCartney potkali v Lennonově skupině The Quarrymen. Od roku 1958 se k této dvojici přidal George Harrison, původními členy byli také kytarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvem The Beatles skupina vystupovala od roku 1960. Slavná sestava John, Paul, George a Ringo vznikla v srpnu 1962, kdy Ringo vystřídal za bicími Besta. Pro svět skupinu objevil koncem roku 1961 Brian Epstein, který v Liverpoolu pracoval v obchodě s deskami. Manažerem skupiny byl pak „pátý Beatle“ až do roku 1967, kdy v pouhých 32 letech zemřel na předávkování drogami.

Po rozpadu skupiny rozjeli všichni členové kapely sólové dráhy, často se ale objevovaly spekulace o obnovení kapely. Veškeré naděje definitivně ukončila Lennonova násilná smrt v prosinci 1980. Před devíti lety pak podlehl rakovině další člen legendární kapely George Harrison.

S více než miliardou prodaných desek se skupina stala komerčně nejúspěšnější kapelou všech dob. Jejich slavná píseň Yesterday se navíc stala nejhranější skladbou na světě (celkem už bylo pořízeno kolem 2 500 verzí této písně). Beatles se také podařilo v roce 1964 přenést „beatlemanii“ i do Spojených států, kde prý vedle jejich slávy „blednul“ i úřadující král rokenrolu Elvis Presley.

Současnost

Podle loňského žebříčku nejlépe prodávajících se alb minulé dekády ve Spojených státech se na prvním místě umístila kompilace hitů Beatles „1“ z roku 2000. Kladně Beatles hodnotí dokonce i Vatikán, který ve svém oficiálním deníku L'Osservatore Romano umístil album Revolver z roku 1966 na první místo v žebříčku nejdůležitějších alb v historii popu a rocku.

Přestože sólová kariéra „Brouků“ zdaleka nedosáhla popularity skupiny z 60. let, Paul McCartney zůstal celebritou číslo jedna až do dnešních dnů. Úspěšně vyprodává stadiony po celém světě, ostře je sledován také jeho soukromý život. I poslední z hvězdné čtveřice, Ringo Starr, hudební branži neopustil. V minulosti se navíc věnoval i herecké kariéře.

  • The Beatles - White Album zdroj: ČTK
  • The Beatles / Abbey Road zdroj: Wikipedia