29. červen bude v Česku Green Day

Praha – Americké punkrockové trio Green Day vystoupí 29. června pod širým nebem v areálu holešovického Výstaviště. Do Prahy přijede v rámci evropského turné ke své zatím poslední desce 21st Century Breakdown, která letos získala Grammy v kategorii nejlepší rockové album. „Jako kdyby na diváky uvolnili obrovskou vlnu energie nashromážděnou za čtyři roky mimo pódia. Green Day dali do vystoupení celou duši i srdce,“ prozrazuje článek v časopise Rolling Stone, na co se mohou i čeští fanoušci Green Day těšit.

Green Day jsou vedle Offspring považováni za průkopníky renesance punku a punkrocku v 90. letech. Albem 21st Century Breakdown, které se hned po vydání v květnu 2009 dostalo na první místo amerických hitparád, potvrdili své výjimečné postavení.

To potvrdí zřejmě i na svém pražském vystoupení. „Kapela je ve vrcholné formě,“ tvrdí za pořadatele Borek Jiřík, „koncert by měl trvat tři hodiny a můžeme se tak těšit na skvělý zážitek.“

Green Day vznikli v roce 1987 v Kalifornii, tehdy pod názvem Sweet Childern. Za krátkou dobu si vytvořili mezi příznivci punku solidní posluchačskou základnu, což jim vyneslo zájem velkých vydavatelství. V roce 1994 vydávají zlomové album Dookie, které se dostává na 4. místo hitparády a kapelu katapultuje na MTV i na velké festivaly.

Green Day na své dosavadní hudební dráze získali čtyři ocenění Grammy a vydali zatím osm studiových desek. Všechny své kritiky, kteří kapele věštili stagnaci, nebo dokonce úpadek, umlčelo trio v roce 2004 politicky podbarvenou deskou American Idiot. V dubnu má být na Broadwayi v premiéře uvedena divadelní verze této veleúspěšné desky.