Nejlepší neziskový mejdan roku - Párty na kolečkách

Praha – Osmý benefiční večer Párty na kolečkách v pražském Divadle Archa byl letos spojen se křtem stejnojmenného alba, které kapela The Tap Tap natočila spolu s orchestrem Berg, Pražským smíšeným sborem a sborem La Grande Bande. Záznam koncertu skupiny zdravotně postižených studentů a absolventů neústavního Jedličkova ústavu a jejích hostů je možné zhlédnout v archivu iVysílání nebo v tomto článku.

„V okamžiku, kdy se mi nepovede koncert nebo mi spadnou noty pod stůl nebo zakopnu na pódiu o drát, vzpomenu si na pár lidí, kteří to mají v životě nepatrně těžší a v tu chvíli tomu nemůžu přikládat takovou váhu,“ přiznal před koncertem hudebník Dan Bárta. Kromě něho doprovodili The Tap Tap na sobotní párty také Tomáš Hanák, David Koller, Matěj Ruppert, Kamil Střihavka, Ewa Farna a další hosté, kteří se podíleli na vzniku CD.

Jak přispět?

číslo sbírkového účtu: 43-806790267/0100 / jednorázová dárcovská SMS: DMS STUDEO na číslo 87 777 / roční podpora: DMS ROK STUDEO na telefonní číslo 87 777 / více informací

Večer tradičně uváděla Eva Holubová. „Nejsem na to ale sama. Můj kolega Láďa Angelovič má totiž úžasný talent a vše, co potřebuje špičkový konferenciér, tedy postřeh a vtip. Je moudrý i neúprosný, roztomilý, laskavý i galantní, podle toho, jak je zrovna potřeba. Takže já si jdu na koncert pouze užívat a je mi velkou ctí, že mohu být na pódiu s tak skvělými lidmi,“ předznamenala Holubová večerní moderování.

Vedle hudebních hostů, orchestru Berg a sborů se divákům představilo na závěr večera také pohyblivé dechové těleso Love Song Orchestra a DJ Baltazar.

Výtěžek ze vstupného poputuje na technické vzdělávání centra STUDEO. „V budově budou učebny, kde by mohla probíhat individuální výuka. Hlavní činností budou muzikantské aktivity, takže tam budou i zkušebny a hudební sál,“ prozradil o projektu ředitel Jedličkova ústavu Jan Pičman. Vzdělávací centrum v areálu ústavu začne stavět v roce 2011. (více o projektu)

Hudební uskupení The Tap Tap vzniklo v Jedličkově ústavu před dvanácti lety. Skupinu založil Šimon Ornest, který je stále jejím kapelníkem. „Pro spoustu z nich jsem takový otravný rodič, který po nich chce neustále nějakou práci navíc. Některým pomaličku dochází, že by se v životě mohli živit tím, co je baví,“ říká Ornest o členech The Tap Tap. Kapela je podle něho inspirací a nadějí pro všechny lidi s postižením, že navzdory handicapu lze dosáhnout výjimečných úspěchů.

Záznam loňské Párty na kolečkách najdete v rubrice Kultura on-line.