Synové a dcery padesátých let

Praha – Na obrazovkách České televize se na podzim objeví sedm 26minutových dokumentů, které natočili studenti FAMU. Protagonisty dokumentárního cyklu jsou „děti 50. let“ – potomci politických vězňů 50. let, „nepřátel státu, zrádců vlasti a kriminálníků“, jejichž dětství či mládí ovlivnilo celý jejich život. Projekt, který bude mít další pokračování, představili dnes tvůrci v pražském kině Světozor.

Některé z filmů zabrousily i do archivů, některé se soustředily na současnost, jediné, co je spojuje, je téma. Dokumentární cyklus Děti 50. let navazuje na projekt audiovizuálních svědectví, která studenti FAMU natočili s 37 dcerami politických vězňů z České i Slovenské republiky. Z nich pak vybrali příběhy pro sedm dokumentů zhruba půlhodinových dokumentů.

Rozmanitost zpracování danou rozmanitými tvůrci nepovažuje producentka projektu Zuzana Dražilová za minus. „Jsem naopak ráda, že každý z dokumentů vznikal individuálně, že si ke každé protagonistce mohli studenti najít svůj přístup, vytvořit vztah,“ tvrdí.

Rozhovor se Zuzanou Dražilovou a Ludmilou Voříškovou (zdroj: ČT24)

Nápad zdokumentovat příběh dětí 50. let vznikl na semináři FAMU, který vedla právě Zuzana Dražilová a dramaturg a režisér Ivan Stehlík. Ten v současné době spolupracuje s Českou televizí i například na cyklu Neznámí hrdinové.

„Část naší generace byla tak ovlivněna režimem, že mnoho lidí o té době nechce vůbec slyšet. Jenom proto, že v té době žili, nechtějí o ní mluvit, aniž by se na tom nějak podíleli,“ domnívá se protagonistka jednoho z dokumentů Ludmila Voříšková. Filmařka Iva Jestřábová natočila jeden den v životě této ženy, která se musela vyrovnat se ztrátou otce.

„Bylo mi necelých pět let, když ho v roce 1952 zatkli. Byl odsouzen na jedenáct let za velezradu a ve vězení zemřel na leukémii,“ nastiňuje osud své rodiny Ludmila. S účastí v projektu prý váhala, ale nakonec se objevil důvod, který ji k natáčení přesvědčil. „Je to památka na mého otce, vzpomínka na něj,“ dodává k dokumentu. Na podzim diváci uvidí příběhů celkem sedm, více si o nich lze už teď dočíst na webovém speciálu.

Na první část cyklu Děti 50. let o dcerách má navazovat druhá, která přinese příběhy synů politických vězňů ze stejného období. Scénáře opět vznikají na FAMU.

  • Děti 50. let / Jsem na zahradě zdroj: www.deti50let.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1522/152115.jpg
  • Ludmila Voříšková v dokumentu Jeden život zdroj: www.deti50let.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1522/152114.jpg
Vydáno pod