Pavel Bobek našel Cashe a už víc nehledá

Praha – Životní sen si splnil zpěvák Pavel Bobek svým novým albem Víc nehledám, které dnes vychází. Stejný název má i jeho verze hitu Johnnyho Cashe I Walk the Line. Právě české verze písní tohoto svého oblíbence natočil Bobek na začátku roku v proslulém americkém studiu Quad v Nashvillu. Desku, která je podle slov 73letého zpěváka nejspíše jeho poslední, doprovodí série koncertů.

„Já jsme zvyklý vydávat desky zhruba každých pět a více let, letos mi bude třiasedmdesát roků, tak nevěřím, že bych někdy v osmdesáti opruzoval svět nějakým dalším albem. Vydáním skladeb Johnnyho Cashe jsem symbolicky dosáhl nejvíc, čeho jsem mohl dosáhnout,“ uvedl Bobek.

Album Víc nehledám natočil v Nashvillu, kde je hudba Johnnyho Cashe doma. „Cash do Nashvillu zatraceně patřil a Nashville zatraceně patřil k Cahovi,“ říká Bobek. S nahrávkou mu vedle zpěváka Roberta Křesťana v americkém studiu pomáhali studioví muzikanti z Nashvillu včetně Dava Roeho, dlouholetého kontrabasisty Johnnyho Cashe, jenž slavného zpěváka doprovázel v posledních letech jeho koncertní kariéry.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Banjo, dobro a další akustické kytary do patnácti písniček nahráli členové Druhé trávy už v České republice, kde dozpívali své party hostující zpěváci. Například píseň Sunday Morning Coming Down je duetem s Robertem Křesťanem, známou Highway Man si zase s Bobkem zazpíval Michal Leicht z kapely Cop. V It Ain't Me, Babe přezpívaném jako To já nejsem vokál Cashovy manželky June Carterové nahradila Pavlína Jíšová.

„Od mých dvaceti, kdy jsem ho poprvé slyšel na americké armádní stanici, se mi jeho písničky vždycky strašně líbily,“ přiznává celoživotní náklonnost ke Cashovým skladbám Bobek. Se svým idolem se dokonce v roce 1978 v Praze osobně setkal a zazpíval si s ním i jeho píseň Sunday Morning Coming Down. „Podal jsem si s ním ruku, představil se a řekl, že taky zpívám a že jedna z jeho písniček je tu v mém podání docela hit,“ vzpomíná Bobek.

Cash získal obrovskou popularitu u mladého publika v době, kdy mu táhlo na sedmdesát, třiasedmdesátiletý Bobek ale už naznačuje konce kariéry. O Víc nehledám říká, že je to možná jeho poslední album. Cashovskou desku chce posluchačům představit na koncertní šňůře, hned 23. března bude poprvé hrát několik písní před publikem na pražském koncertě v Kulturním domě Vltavská.

Pavel Bobek
Zdroj: ČT24