V Havlově Praseti je Hrádeček divná vesnička

Brno – Brněnské divadlo Husa na provázku zařadilo do svého repertoáru další hru Václava Havla. Nedávno tam nastudovali průřez Havlovými dramaty s názvem Cirkus Havel, tentokrát se pustili do jeho méně známého textu. Hra Prase na téma Češi a svět, kterou dramatik nezařadil do sebraných spisů, bude v režii Vladimíra Morávka uvedena vůbec poprvé dnes večer.

Text inscenace napsal Havel původně jen pro své přátele, vydáno bylo pouhých 150 výtisků. I proto byl podle dramaturga Petra Oslzlého překvapený, že brněnská scéna chce zrovna tuto hru uvádět.

Anglický novinář se chce dozvědět všechno o naději Evropy, české duši a Gorbačovovi. Přijede tedy na Hrádeček za Václavem Havlem, s nímž chce „debatovat, dovozovat, žonglovat s hlubšími významy i mělčími podtexty“. Dozví se ale nakonec jediné. „Trochu se mu chce říct a pak to taky řekne: Jděte všichni do prdele,“ prozradil pointu Morávek.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Důvodem Havlovy reakce je… prase. Základním impulsem pro vznik textu totiž byla zabijačka, kterou chtěl Havel uspořádat pro kamarády po návratu z vězení. Sehnat prase se ale ukázalo jako velký problém. „Všichni ho slibovali, ale pak zavolali, že bohužel nebude 16 korun za kilo, ale 450 korun za kilo. A tak Václav Havel kupuje jedno prase v ceně obytného domu a připadá mu, že Hrádeček, který ho tak moc miluje, je trochu divná vesnička,“ uvedl Morávek, co přecházelo jadrné větě.

Prasetem pokračuje Provázek v objevování Václava Havla. Brněnské divadlo totiž jako první nastudovalo v 90. letech jeho hru, a to Zahradní slavnost. Dnešní uvedení Havlovy inscenace – se zpěvy z opery Prodaná nevěsta – je zkušební, oficiální premiéra je naplánovaná na červen, možná i za účasti autora.