Blackbird: hra o stěží polapitelném okamžiku, který všechno změnil

Praha – Raymonda a Unu spojovala kdysi velká láska, za kterou Raymond musel zaplatit vězením, otázkou je, co je spojuje dnes. Britský dramatik David Harrower napsal hru Blackbird inspirován skutečným případem. Na scéně divadla Kolowrat se v režii Jiřího Pokorného v hlavních rolích milenecké dvojice představují Jiří Štěpnička a hostující Jana Pidrmanová.

Raymond potkal Unu, když jemu bylo čtyřicet a jí dvanáct. Za lásku k ní zaplatil šestiletým vězením a teď, když se po mnoha letech setkávají, tíží je oba vzpomínky a každý vidí minulost po svém.

„Hra zaznamenává jeden stěží polapitelný okamžik minulosti, schopnost se rozpomenout a přesně stanovit důvody, proč se stala kataklyzmatická chyba, která celoživotně poškodila oba aktéry,“ říká o dramatu režisér Jiří Pokorný. „Neschopnost se domluvit, nedostatek trpělivosti a respektu může ničit život a nejen těm dvěma, ale i všem v jejich okolí. Šíří se to jako mor,“ dodává.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Harrower napsal text hry na objednávku festivalu v Edinburghu. Inspiroval se novinovou zprávou o námořníkovi, který se v kavárně setkal s dívkou, s níž pak udržoval nezákonný sexuální vztah.

Podle Pokorného jde ve hře o společenská schémata, která nejsou s to respektovat dílčí odlišnosti. I proto byla prý tato Harrowerova hra považována za hru o pedofilii. „To je však jen jeden z vnějších nánosů, které se pak na tento text nalepily,“ tvrdí.

Blackbird je nejhranějším Harrowerovým dramatem. Divadlo Kolowrat ho uvedlo 11. března v české premiéře. Z díla tohoto britského dramatika zná české publikum například už hru Nože ve slepicích, kterou před lety připravilo Divadlo Na Zábradlí.

  • Jana Pidrmanová ve hře Blackbird autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1498/149727.jpg
  • Jana Pidrmanová a Jiří Štěpnička ve hře Blackbird autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1498/149729.jpg