Bertha von Suttner - žena, bez níž by nebylo Nobelovy ceny za mír

Opava - Putovní výstava o rakouské spisovatelce českého původu Bertě von Suttner zamířila do Opavy. Von Suttner (1843-1914) inspirovala Alfreda Nobela k udílení Nobelovy ceny za mír a zároveň se stala první ženou, která toto ocenění obdržela. Rakouské kulturní fórum ji nyní představuje v Ústavu cizích jazyků Slezské univerzity v Opavě - výstava Bertha von Suttner: Život pro mír bude k vidění do konce května.

Život Berthy von Suttner se změnil vydáním románu Odzbrojte, kterým šokovala v roce 1889 celý svět. Stavěla se proti národnímu fanatismu, agresivní válečné propagandě, nenávisti a antisemitismu a stala se symbolem hnutí za mír. Sjezdila evropský i americký kontinent, stýkala se s Emilem Zolou, carem Mikulášem II. i s Theodorem Roosveltem.

Pro své myšlenky získala i Alfreda Nobela. „Dělala mu nejprve sekretářku, pak se stali velkými přáteli a po dvacet let spolu udržovali kontakt. Dopisovali si a některé studie uvádějí, že byl do ní Nobel i zamilován. Její osobnost jej každopádně motivovala k tomu, že se rozhodl zavést udílení cen za mír,“ vysvětluje iniciátorka výstavy Angelika Enne. V roce 1905 von Suttner jako první žena obdržela Nobelovu cenu za mír.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Jako žena se dokázala prosadit v boji za mír, dokázala říct všem lidem: 'Ano, za mír stojí za to bojovat'. Dokázala se prosadit, což v té době, kdy působila, vůbec nebylo obvyklé,“ připomíná Gabriela Rykalová, vedoucí oddělení germanistky Ústavu cizích jazyků Slezské univerzity. „Považovali ji za šílenou ženu, která by se měla věnovat dětem a rodině a ne se prosazovat v boji za mír. Ve své podstatě byla skutečnou průkopnicí,“ dodává Angelika Enne.