Besedy z Jednoho světa on-line na webu ČT24

Praha - Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který odstartoval 10. března, nabízí 101 snímků z více než 30 zemí. Nejprve v Praze (od 10. do 18. března), poté se přehlídka přesune do 29 měst po celé České republice. Česká televize jako hlavní mediální partner při příležitosti 12. ročníku festivalu připravila internetový speciál, na němž zájemci kromě informací o festivalu naleznou volně ke zhlédnutí deset divácky úspěšných snímků z předešlých ročníků. Novinkou je projekt portálu ČT24, který bude na stránkách www.ct24.cz živě přenášet diskuse z promítacích sálů, jež jsou nedílnou součástí festivalu.

Ve třech pražských festivalových kinech (Městská knihovna, Divadlo Archa a Francouzský institut) probíhají každý den po projekci filmů panelové diskuse s odborníky. Diskutuje se letos například o situaci v Íránu, Afghánistánu, Barmě a Tibetu. Přenosy na webu ČT24 budou zaměřeny také na nedávné 20. výročí sametové revoluce.

On-line na webu ct24.cz

Debata po filmu Václav Havel, Praha - Hrad - 12. 3. cca od 20:15

Hosté: Karel Schwarzenberg (senátor), Petr Pithart (senátor), Petruška Šustrová (novinářka)

Moderátor: Šimon Pánek

Debata po filmu Policejní stanice Zhari - 13. 3. cca od 21:20

Hosté: Václav Pecha (PRT), Taher Roshan (RFE/RL), Marek Štys (Člověk v tísni)

Moderátorka: Karla Štěpánková

Debata po filmu 21 mluvčích Charty 7714. 3. cca od 16:55

Hosté: Olga Sommerová (režisérka), Dana Němcová (mluvčí Charty 77), Petruška Šustrová (mluvčí Charty 77), Anna Šabatová (mluvčí Charty 77)

Moderátor: Karel Strachota

Debata po filmu Zprostředkovatel - 15. 3. cca od 21:30

Hosté: Petra Procházková (Berkat), František Šulc (Týden), Jakub Szántó (ČT)

Moderátorka: Karla Štěpánková

Filmy soutěží ve dvou kategoriích - v hlavní soutěži a v kategorii Máte právo vědět, kde se přihlíží spíše k informační hodnotě snímků. Takový je například snímek Kábulská love story o dvou Afgháncích, kteří se milovali už od dětství, jejich cesty se ale rozdělily v době dospívání - Husajn odešel do války s Tálibanem, Šajma se musela provdat za muže o 40 let staršího. Režisérka snímku Němka Helga Reidemeisterová se festivalu osobně zúčastní. Zajímavou podívanou slibuje i další dokument z této země Afghánská superstar - diváci znalí soutěže Česko hledá superstar mohou porovnat, jak podobná akce vypadá v zemi po desetiletích válek a vládě Tálibanu. Program festivalu zde.

O festivalovém dění Česká televize informuje také prostřednictvím osmiminutových Střípků Jednoho světa 2010 - od 10. do 18. 3. na ČT2 (10. 3. od 23.00, 11. 3. od 23.40, 12. 3. od 23.20, 13. 3. od 23.00, 14. 3. od 22.50, 15. 3. od 22.40, 16. 3. od 22.30, 17. 3. od 23.00 hod. a 18. 3. od 21.55).

Ze zajímavostí letošního ročníku

Festival pořádaný společností Člověk v tísni zahájil snímek mladé íránské režisérky Hany Machmalbafové Dny zelených nadějí, který dokumentuje potlačování studentských demonstrací po loňských prezidentských volbách v Íránu.

V neděli 14. března v 15:00 se mohou na film do kina vypravit také nevidomí. Promítat se bude český snímek se speciálním dabingem Nevítaní - film pojednává o lidech se zdravotními handicapy.

Ve středu 17. března si festivaloví hosté už posedmé připomenou výročí masivního zatýkání disidentů na Kubě, takzvané černé kubánské jaro. Návštěvníky čeká promítání filmu, debata i večer s živou hudbou.

Motto letošního ročníku „Jak získáš své diváky ty?“ souvisí s příslibem organizátorů zajistit po skončení festivalu distribuční práva ke třem divácky nejoblíbenějším filmům; ty pak bude možné půjčit si na DVD a promítnout na neoficiálních, bezplatných projekcích.

Vydáno pod