Monty Python hledají Svatý grál už i v Plzni

Plzeň – Muzikál Spamalot láskyplně vykrádá film Monty Python a Svatý grál. Pět let po prvním úspěchu na Brodwayi získalo práva na vlastní scénickou verzi i plzeňské Divadlo J. K. Tyla, které muzikálový hit uvedlo v sobotu v české premiéře. Podle producenta a překladatele Adama Nováka je Spamalot láskou na první pohled i poslech. Kromě chytlavých melodií je představení prošpikované typicky montypythonovským svérázným humorem, sarkasmem a ironií.

„Je to jedno z mnoha zpracování artušovské legendy, tentokrát po montypythonovsku, to znamená, že se dívá legendám pod sukni,“ uvedl k muzikálu představitel krále Artuše Jiří Untermüller. Poněkud naruby obrácená legenda vypráví o Artušovi, který putuje Británií, aby shromáždil nejlepší rytíře a přivedl je na hrad Camelot.

Když vybere nejudatnější bojovníky, zjeví se jim Bůh a pověří jej úkolem najít Svatý grál. Při jeho hledání se setkávají s řadou podivných překážek a bizardních postav, aby nakonec dospěli k velkolepému a překvapivému konci.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Divadelní ztvárnění nastudoval v Plzni se souborem operety a muzikálu režisér Roman Meluzín. Spamalot považuje za mimořádný nejen svou muzikálovou strukturou, ale především pohledem na svět, který přináší. „Je o lidech, kterým rozumíme, protože mají přesně ty pitomé chyby, které máme my,“ dodává „král Artuš“ Jiří Untermüller.

Kromě něho se na pódiu Tylova divadla představí Radek Štědronský Shejbal, Jan Kříž, Jan Kaštovský, Roman Říčan, Bronislav Kotiš, Zbigniev Kalina anebo Dasha coby Jezerní královna. 

Plzeňské nastudování slavného muzikálu je čtvrté na světě. Po Brodwayi slavili muzikáloví Monty Pythoni úspěch v londýnském West Endu a v hudebním divadle v Kolíně nad Rýnem.

Vydáno pod