Český lev rád drama

Praha – Z 34 českých hraných snímků, které vznikly v loňském roce, si Český lev nejvíce oblíbil válečné drama Protektor. Snímek Marka Najbrta vysbíral ocenění v šesti hlavních kategoriích z celkem třinácti. Se stejným počtem nominací jako Protektor vstupovaly do finálového večera 3 sezony v pekle celovečerního debutanta Tomáše Mašína, nakonec proměnily tři. Po berlínském medvědovi obstál před Českým lvem i Hřebejkův film Kawasakiho růže. Dramatický snímek z české historie 20. století si od akademie vysloužil dvě sošky. Záznam slavnostního večera, včetně dosud neznámých záběrů z filmové kariéry moderátorů letošních lvů Bolka Polívky a Pavla Lišky, najdete v archivu iVysílání.

„Film je kolektivní tvůrčí práce, což nemyslím jen formálně,“ komentoval stručně vítězství svého snímku režisér Marek Najbrt. Protektor mu vysloužil také lva za nejlepší režii a scénář, na němž spolupracoval s Robertem Geislerem a Benjaminem Tučkem. Křišťálovou sošku si doma do vitríny může vystavit i představitelka hlavní ženské role v tomto dramatu z období protektorátu Jana Plodková.

K vítězství v hereckých kategoriích patří kromě ceny také cesta do Cannes. Na světoznámý festival poletí s Plodkovou i „básník a marxista“ ze 3 sezon v pekle Kryštof Hádek (nejlepší mužský herecký výkon), Daniela Kolářová, která akademii zaujala svou vedlejší rolí v Kawasakiho růži, a nejstarší oceněný letošního ročníku Ladislav Chudík, jehož má český divák neodpáratelně spojeného s rolí primáře Sovy.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

V Kawasakiho růži Hřebejk Chudíka obsadil do role vyšetřovatele Stb Kafky. „Děkuji panu Hřebejkovi. Už jsem nečekal žádnou filmovou nabídku, je mi 86 let, ale stalo se a jsem za to vděčný,“ vzkázal dojatý Chudík režisérovi do Austrálie, kam ještě před udělováním Českých lvů odjel.

V sále pražské Lucerny chyběla, kvůli nemoci, i herečka Jana Brejchová, které patřilo první předané ocenění večera – za dlouhodobý přínos českému filmu. Dlouhodobý potlesk přivítal místo ní na jevišti Terezu Brodskou, která sošku lva přebírala z rukou ministra kultury Václava Riedlbaucha.

„Mám od mámy za úkol vyřídit dva vzkazy. Akademii, neboť máma si velmi váží této ceny, byla nesmírně překvapená, dojatá a šťastná. A filmařům, abyste na ni nezapomněli, protože by ráda natočila ještě nějaký pěkný biják,“ poděkovala za ocenění také dojatá Brodská.

V minulém roce vznikl rekordní počet 34 hraných snímků, téměř třetina z nich v koprodukci České televize. Žebříčky Unie filmových distributorů ukázaly, že divákům se nejvíce líbila komedie Líbáš jako bůh. „Dělali jsme ten film s radostí a máme radost, že se divákům líbil. Když jsem přemýšlela, proč na něj tolik lidí přišlo do kina, napadlo mě, že na ně film mluví jednou řečí: život se má žít naplno v každém věku,“ uvedla k úspěchu snímku při přebírání divácké ceny jeho režisérka Marie Poledňáková.

Český lev - NEJLEPŠÍ FILMOVÉ HLÁŠKY:

Ocenění na letošním lvím ceremoniálu předávaly filmové dvojice. Sošku za divácky nejúspěšnější film převzala Poledňáková z rukou Magdy Vašáryové a Jiřího Schmitzera, kteří zastupovali Postřižiny. Cenu za nejlepší zvuk přinesli na pódium zástupci českého festivalu s nejlepším mezinárodním zvukem – Jiří Bartoška a Eva Zaoralová. Určena byla také dvojici – Pavlu Rejholcovi a Jakubu Čechovi, kteří si střihli 3 sezony v pekle.

Sám na pódium nepřišel ani Jiří Barta, který si za oživení pohozených hraček ve snímku Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny vysloužil cenu za nejlepší výtvarný počin. Publiku představil nejmenší českou herečku, myš Marii Sklodowskou.

O něco větší skupina Midi Lidi převzala cenu za hudbu, kterou oživila válečný Protektor, z rukou „pánů kluků“ Michala Dymka a Petra Voříška. Kameraman 3 sezon v pekle Carl Oskarsson si mírně zmatený volbou mezi očními kapkami a novou kamerou potřásl při přebírání lva s českými kaskadéry Jaroslavem Tomsou a Zdeňkem Srstkou.

Akademie nezapomněla ocenit ani dokumenty. Tím nejlepším v roce 2009 byly vyhlášeny Zapomenuté transporty do Polska režiséra Lukáše Přibyla. Udělena byla také cena za audiovizuální počin roku, která připadla Restaurovaným filmům Jana Špáty

Nejlepší hláška večera:

„Film je drahý špás, ale bez něho bychom byli chudší.“ /ministr kultury Václav Riedlbauch/