Ministerstvo zveřejnilo komisi, která vybere nástupce Knížáka

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch vyhlásil  minulý týden výběrové řízení na nástupce dlouholetého šéfa Národní galerie Milana Knížáka. V komisi, která by ho měla vybrat zasedne například děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík a ředitelka sdružení Proculture Marta Smolíková. Třetinu komise tvoří odborníci ze zahraničí, třeba ředitel vídeňské galerie Albertina Klaus Albrecht Schröder a ředitel muzea Astrup Fearnley z norského Osla Gunnar Kvaran. Jména členů komise, která se poprvé sejde 14. dubna, zveřejnilo ministerstvo kultury.

O nástupci Knížáka rozhodne na základě podkladu výběrové komise ministr Václav Riedlbauch, jež by to chtěl stihnout ještě do květnových voleb. Uchazeči o funkci v čele jedné z nejvýznamnějších tuzemských kulturních institucí se mohou ministerstvu hlásit do konce března. Vedle otevřeného konkurzu vyzve ministerstvo některé potenciální uchazeče samo.

„Je to dvanáct docela zajímavých lidí, z nichž asi nejzajímavější je Klaus Albrecht Schröder, šéf vídeňské Albertiny. Je velice sympatické, že se podařilo přemluvit takto důležité persóny. Je zde očividná snaha o vyvážení, 4 lidé ze zahraničí, 4 osoby spojené s Národní galerií a 4 tzv. nezávislé. Pokud se budoucího ředitele týká, myslím si, že by neměl být jen schopný ekonomický manažer, ale měl by být schopný organizátor i věcí spojených s touto institucí, měl by více vytvářet příznivý obraz u veřejnosti. To jsou dnes záležitosti v Národní galerii velmi sporné a v tomto smyslu by měla přijít nová krev,“ řekl v souvislosti s plánovanou změnou na postu generálního ředitele publicista Jan H. Vitvar v rozhovoru pro ČT24.

Jan H. Vitvar o Národní galerii (zdroj: ČT24)

„Obsazení komise považuji za zdařilé a vyvážené a její doporučení bude pro mě důležitým podkladem pro rozhodování,“ uvedl ministr kultury Riedlbauch. Oslovení odborníci se svým členstvím v komisi prý souhlasili a v tomto týdnu jsou jim postupně zasílány příslušné jmenovací dekrety.

Seznam členů komise pro výběr nového ředitele NG v Praze

- Michal Stehlík, děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze

- Milena Bartlová, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

- Lubomír Slavíček, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

- Marta Smolíková, výkonná ředitelka Otevřená společnost, o.p.s., ProCulture - výzkumné, informační a vzdělávací centrum pro kulturu

- Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto a.s., člen Správní rady VŠUP (Vysoké školy uměleckoprůmyslové)

- Zdeněk Felix, historik umění

- Tomáš Vlček, ředitel sbírky moderního a současného umění NG

- Václav Pavlíček, Vědecká rada Národní galerie v Praze

- Klaus Albrecht Schröder, ředitel galerie Albertina ve Vídni

- Peter-Klaus Schuster, bývalý generální ředitel Státních muzeí v Berlíně a Národní galerie v Berlíně

- Gunnar Kvaran, ředitel muzea Astrup Fearnley, Oslo

- Lóránd Hegyi, generální ředitel Muzea moderního umění v Saint- Etienne

Ředitel Národní galerie Milan Knížák
Zdroj: Petr Novák/Wikipedia.org