Zemřela dlouholetá dramaturgyně ČT Jarmila Turnovská

Praha - Jarmila Turnovská, která patřila k zakladatelské generaci ČST, zemřela ve svých devětasedmdesáti letech. Vystudovala dramaturgii na DAMU, a už před jejím dokončením nastoupila do televize. V dětské redakci dostala na starost vysílání pro mateřské školy. Na jejím kontě je několik desítek pohádek. Paní Turnovská vytvořila jako autorka 33 samostatných tv pohádek, z toho poslední není ještě dokončená - Kouzelná tetička Valentýna se dokončuje v tvůrčí skupině Kateřiny Krejčí.

V letech 1969 a 1974 psala spolu s režisérkou Vlastou Janečkovou scénář k celkem třináctidílnému seriálu Kamarádi. V hlavních rolích se tehdy představil Marek Eben (Váleček), Antonín Navrátil (Honza), Pavel Michálek (Ferda) a Lenka Pletková (Gábina).

O několik let později pak na základě úspěšného seriálu napsala Jarmila Turnovská knihu. V knižní podobě vyšly i další oblíbené televizní pohádky Jarmily Turnovské. O princi, který měl o kolečko víc, Koho ofoukne větříček, O nejchytřejší princezně, O víle Arnoštce, O zrzavé Andule.

Sama měla ráda svou pohádku O princi, který měl o kolečko víc - ČT ji plánovala vysílat k jejím narozeninám 8.8.2010. Pohádku O nejchytřejší princezně vysílá Česká televize 21. března.