Kajínek se neobhajuje ani nebrečí. Ve skutečnosti i ve filmu

Praha - Hollywoodsky sestříhaná upoutávka, kterou minulý týden představili tvůrci v čele s debutujícím režisérem Petrem Jáklem, naznačuje, že kriminální thriller o Jiřím Kajínkovi chce být jaksepatří napínavý a dramatický. Do českých kin vstoupí 5. srpna a premiéry se možná účastní osobně i sám „nejznámější český vězeň“, který si v karvinské věznici odpykává doživotní trest. Film nemá být podle Jáklových slov Kajínkovou obhajobou, ale především příběhem o silné vůli.

Premiéra byla původně ohlášena už na začátek letošního roku, množství natočeného materiálu ji ale posunulo o půl roku. V současné době se Jákl, který se na snímku podílí jako režisér pod supervizí kameramana F. A. Brabce a také jako spoluautor scénáře, probírá ve střižně sto padesáti hodinami záběrů. Mezi vybranými budou i takové, které prý ukážou dosud neznámé podrobnosti z Kajínkovy kauzy.

Jákl: Kajínek je film o době, v níž žijeme

Upoutávka na film Kajínek (zdroj: ČT24)

„Nechtěli jsme natočit drama z vězeňského prostředí. Zajímalo nás dost, co se stalo předtím, než se tam Kajínek dostal. Proč utekl a chtěl se očistit. Jeho útěk z vězení bude vylíčen přesně se všemi detaily, budou tam i věci, které ještě nebyly ukázány,“ prozradil Jákl o snímku, na němž pracuje už pět let.

Kajínek, který Jáklovi prodal práva na zfilmování svého příběhu, scénář četl, opravil „některé technické detaily“, ale zasahovat do něj nemohl. „Musel mít důvěru v to, jak ho ztvárníme,“ poznamenal Jákl. Dodal, že Kajínkova osobnost je ve filmu popsána velmi dobře. „Neobhajuje se a nebrečí,“ prohlásil o něm, „když jsme se s ním setkali, nebyl lítostivý, argumentoval jen věcně. Ať už to bylo jakkoli, má vůli nenechat se zlomit.“

Jákl ale zdůrazňuje, že film nemá být prokázáním Kajínkovy viny, nebo neviny. „Měl by vypovídat o době, ve které žijeme a žili jsme, protože příběh začíná v 90. letech. Je o boji lidí, kteří mají silnou vůli a rozhodnou se bojovat za něco, čemu věří, nedají se zlomit,“ prohlásil.

Lavroněnko vypadá jako Kajínkův bratr

Hlavní postavu ve filmu ztvárnil ruský herec Konstantin Lavroněnko (Zlatá palma z Cannes 2007 za roli ve filmu Izgnanie), jenž na plátně vypadá jako skutečný, o dvacet kilo lehčí Kajínek. Narodili se ve stejný rok, jen pro zajímavost. Kdo mu propůjčil hlas v českém dabingu, nechce Jákl ale zatím prozradit.

Lavroněnko není jediným zahraničním hercem, kterého tvůrci obsadili – oslovili také Poláka Boguslawa Lindu (nominace na Českého lva za roli v Michálkově Je třeba zabít Sekala), Němce Wernera Daehna (Valkýra, Nepřítel před branami) anebo jeho krajana Kena Dukena (objevil se například v Tarantinových Hanebných panchartech). 

Herci by se měli osobně představit při prezentaci filmu na letošním ročníku karlovarského festivalu. Z českých hereckých tváří diváci uvidí Tatianu Vilhelmovou jako Kajínkovu advokátku, Vladimíra i Michala Dlouhého, Norberta Lichého a také Václava Noida Bártu. Ten navíc složil k filmu i hudbu. „Jednal jsem s mnohými hudebníky, i s Ronem Geesinem, který skládal pro Pink Floyd, ale Bárta mě nakonec nejvíc oslovil,“ vysvětlil Jákl. V menší roli se objeví i reportér Josef Klíma, který byl spolu s Jankem Kroupou odborným poradcem. Zahrál si prý sám sebe.

Premiéra za mřížemi?

V českých kinech se thriller začne promítat 5. srpna, téměř na rok přesně od srpnové premiéry jiného českého snímku inspirovaného kriminální kauzou – Hodinu nevíš. Jákl by si přál, aby se premiéry mohl zúčastnit i Jiří Kajínek osobně.

„Požádáme o to, uvidíme,“ podotkl Jákl s tím, že Vězeňská služba ČR tvůrcům vyšla velmi vstříc už během filmování, když jim umožnila natáčet na autentických místech, včetně věznic na Borech a na Mírově. Nevylučuje ani, že se jako filmař ke Kajínkovi ještě vrátí: „Máme s ním spoustu materiálů, možná vznikne i dokument.“