Burtonova Alenka v říši divů je svá

Londýn – O týden dříve, než se objeví v českých kinech, si odbyla světovou premiéru trojrozměrná Alenka v říši divů. Režisér Tim Burton vycházel z knihy Lewise Carrolla, spojil ale oba jeho příběhy – v říši divů i za zrcadlem – a vymyslel si i nová dobrodružství. Burtonova Alenka je navíc o deset let starší než její knižní kolegyně. Na londýnskou premiéru přišla řada hvězdných hostů, mezi nimi i britský korunní princ Charles a jeho manželka Camilla.

Londýnskou premiéru nakonec nenarušil spor mezi americkými studii Disney a síti kin Odeon, která v Británii vlastní stovku kin, včetně londýnského, kde se premiéra konala. Odeonu se nelíbilo, že by Alenka v říši divů měla vyjít na DVD o pět týdnů dříve, než je běžné, a v kinech se tak promítala kratší dobu. Síť proto chtěla projekce Burtonova filmu bojkotovat. Krátce před premiérou ale management Odeonu bez upřesnění sdělil, že se s Disney dohodl.

Depp je průhledný, Hathawayová pacifistka a Bonham Carterová utíná hlavy

Rozhovor s Viktorem Janišem (zdroj: ČT24)

Film láká mimo jiné na dobré herecké obsazení. Například Johnny Depp, pro kterého je Alenka sedmou společnou spoluprací s Timem Burtonem, si zahrál výstředního Kloboučníka. „Pro mě to bylo jako ples. Tim mi volá a ptá se, jestli chci hrát tu postavu, a já jsem okamžitě kývnul. Chtěl jsem najít způsob, jak udělat něco jiného, něco, co ještě nikdo předtím neudělal. Byla to velká výzva,“ prohlásil Depp.

Pro roli Alenky si Burton vybral Australanku Miu Wasikowskou. Do filmu obsadil také svou životní partnerku Helen Bonham Carterovou. „Nesnaží se vládnout spravedlivě nebo vlídně, vládne pouze prostřednictvím teroru. Nechávám lidem utínat hlavy. To je moje řešení pro jakýkoliv problém,“ říká o své postavě Srdcové královny.

Její mladší sestru – Bílou královnu – si zahrála Anne Hathawayová, která přišla na zajímavý způsob, jak královnu zahrát: „Když jsem se snažila přijít na to, jak ji ztvárnit, říkala jsem si, že jde o punkrockovou vegetariánku a pacifistku. Takže jsem poslouchala Blondie, sledovala filmy s Gretou Garbo a prohlížela jsem si díla Dana Flavina.“

Inspirace Švankmajerem?

Kromě hereckého obsazení sází Burton také na vizuální efekty. Zahraniční kritici zmiňují i inspiraci filmem Jana Švankmajera. „Jednovaječná dvojčata Tydlidýn a Tydlidum jako by vypadla z nějakého českého animovaného filmu. Styl vázne mezi skutečným herectvím a animací. Působí strašidelně a zároveň kouzelně,“ napsal například Geoffrey Macnab v The Independent. 

Snímek je nejen trojrozměrný, ale i částečně animovaný. Jde o technologii motion capturing, která byla použita například ve filmu Polární expres. Na vizuálních efektech mají podíl záběry se zeleným pozadím, kompletně počítačově animované postavy a 3D technologie. Sekvence s živými herci ze skutečného světa, které vystupují na začátku a konci filmu, vznikaly v exteriérech v britském Cornwellu. Vše, co se odehrává v „podzemí“, se natáčelo před zeleným plátnem v ateliérech v Los Angeles.

Burton chtěl Alenku, která by se mu líbila

Burtonova Alenka v Říši divů využívá postav, příběhových prvků a základních témat z knih Lewise Carrolla. Alenka je v jeho filmu ale už téměř dospělá a vrací se na místa, která navštívila jako malá holčička.

Když devatenáctiletou Alenku Kingsleyovou (Mia Wasikowska) na viktoriánské zahradní slavnosti požádá o ruku, Hamish, bohatý, ale přihlouplý syn lorda a lady Ascotových, uteče. Na louce potká Bílého králíka (Michael Sheen) ve vestě a s kapesními hodinkami a vydá se za ním až do králičí nory. Ocitne se v ohromující a fantastické říši divů, které její obyvatelé říkají Podzemní říše. Setká se v ní s celou řadou pozoruhodných postav – vychloubačnou Plšici, potrhlého Kloboučníka (Johnny Depp), kocoura Šklíbu (Stehen Fry), houseňáka Absaloma kouřícího vodní dýmku (Alan Rickman), Bílou královnu (Anne Hathawayová) a její záštiplnou starší sestru Srdcovou královnu (Helen Bonham Carterová).

„Líbilo se mi, že se nachází ve věku na rozhraní mezi dětstvím a dospělostí, kdy se jako osobnost měníte. Alenka je někým, kdo do viktoriánské společnosti tak docela nezapadá. Je hodně svá,“ prozradil Burton, co ho na scénáři mimo jiné zaujalo. Divák je podle něj schopen se s hlavní hrdinkou ztotožnit.

Do adaptace jedné z nejpopulárnějších knih anglické literatury se pustil, protože snad nikdy neviděl film o Alence, který by se mu líbil. „Starší filmy většinou ukazují Alenku jako poněkud pasivní holčičku, kolem níž defilují různé bláznivé postavy. Pokusili jsme se to přetvořit do filmového příběhu, který je nějakým způsobem emotivní a má smysl,“ vysvětlil.

Do českých kin vstoupí Alenka v říši divů 4. března. „Měl by se rozhodně vidět ve 3D, říše divů a 3D prostě sedí dohromady,“ zní Burtonův tip pro diváky.