Miro Žbirka zůstane ještě letos akustický

Praha - Loňské Acoustic Tour Mira Žbirky bylo natolik úspěšné, že se na všechny zájemce zdaleka nedostalo. Slovenský zpěvák proto ohlásil pokračování turné - první koncert se uskuteční 10. března v pražském divadle Hybernia, kde svou šňůru 24. listopadu zakončil. V dubnu a květnu bude následovat deset koncertů v divadelních sálech dalších českých a moravských měst.

Představení hitů v komorním koncertním provedení považuje Žbirka za krok do neznáma, který vyšel. „Poprvé ve své kariéře jsem stál tak blízko lidem v sále a oni reagovali naprosto skvěle na písničky i mluvené slovo, je to úplně něco jiného než vystupovat v obrovské anonymní hale,“ podotkl.

Na letošní Acoustic Tour se chce Žbirka soustředit na prezentování aktuálního alba Empatia. Ke stejnojmenné titulní písni by se měl začátkem jara natáčet další klip v Londýně. Repertoár loňských koncertů byl spíše průřezový. Za doprovodu kapely Metro připomněl šestapadesátieltý Žbirka fanouškům mnoho hitů ze své dlouholeté kariéry.

Atmosféru koncertů, na kterých Žbirka zrekapituloval hity ze všech období své kariéry, zachytil i devadesátiminutový film vydaný koncem roku 2006 na DVD The Best Of Tour. Záznamy z koncertního turné na něm doplnily ještě videoklipy a další bonusy včetně revitalizovaného CD Dúhy s novinkou Mám ťa viac.

Miro Žbirka začal zpívat koncem 60. let ve skupině Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977, o pět let později jako vůbec první slovenský zpěvák zvítězil v československé anketě populárních zpěváků Zlatý slavík. Na sólové dráze vydal dvě desítky alb. Před třemi lety vyšlo jeho výběrové dvojalbum 22x2 The Best Of.

Žbirka v 80. letech
Zdroj: ČT24