Avatara pokořila Smrt

Londýn - Šest britských filmových cen BAFTA, včetně ocenění pro nejlepší film, získalo drama z irácké války Smrt čeká všude. Dramatický snímek tak zastínil favorizovaný Avatar, který si odnesl jen dvě ocenění. Oba snímky byly nominovány na osm cen BAFTA, které se považují za jeden z ukazatelů před březnovými Oscary. Boj těchto dvou vynikajících filmů má trochu pikantní příchuť, neboť režisérka filmu Smrt čeká všude Kathryn Bigelowová je bývalá manželka tvůrce Avatara Jamese Camerona. Avatar si tentokrát odnesl „jen“ cenu za výpravu a vizuální efekty.

Snímek Smrt čeká všude o amerických pyrotechnicích v Iráku proměnil nominace v ceny v kategorii nejlepší film, režie, původní scénář, kamera, střih a zvuk. „Doufám, že tento film by aspoň trochu mohl přispět k zahájení debaty a k ukončení tohoto konfliktu,“ řekla Bigelowová.

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Carey Mulliganová za hlavní úlohu v britském snímku An Education (Vzdělání), který byl nominován také osmkrát. Cenu pro nejlepšího herce dostal Colin Firth za roli ve snímku A Single Man (Svobodný muž), který je filmovým debutem módního návrháře Toma Forda.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Rakušan Christoph Waltz za úlohu ve filmu Hanebný pancharti. Cenu za vedlejší roli si odnesla Mo'Nique, která hraje zlou matku ve snímku Precious o obézní černošské dívce z newyorského Harlemu, která je analfabetkou.

Britským filmem roku se stalo sociální drama Fish Tank. Cenu pro debut roku převzal syn Davida Bowieho, režisér Duncan Jones, za sci-fi Moon (Měsíc). Nejlepším neanglicky mluveným filmem bylo vyhlášeno francouzské vězeňské drama Prorok. Po dvou cenách dostaly také filmy Vzhůru do oblak (nejlepší animovaný snímek a hudba) a Královna Viktorie (masky a kostýmy).

Princ William předal cenu za celoživotní dílo britské herečce Vanesse Redgraveové. Princ se také stal novým prezidentem britské filmové akademie (BAFTA), štafetu převzal od režiséra a herce Richarda Attenborougha.

  • Carey Mulliganová zdroj: Hollywood pictures http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1448/144788.jpg
  • Colin Firth a Livia Giuggioliová autor: Lefteris Pitakaris (AP), zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1448/144789.jpg
  • Vanessa Redgraveová autor: Joel Ryan, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1448/144793.jpg