Berlínskému medvědovi nejvíce zachutnal turecký Med

Berlín - Téměř po půlstoletí vyhrál Zlatého medvěda pro nejlepší film na filmovém festivalu Berlinale turecký snímek. Bal (Med), závěrečný díl autobiografické trilogie režiséra Samiha Kaplanoglua, líčí dětství malého chlapce v odlehlé horské části Turecka. Nejvíce sošek berlínského medvěda si z jubilejního 60. ročníku odnesli tvůrci ruského dramatu Kak ja provjol etim letom (Jak jsem strávil tohle léto). A porota mimo jiné ocenila i režiséra Romana Polanského, který si z pochopitelných důvodů cenu osobně nepřevzal.

Polanski byl oceněn jako nejlepší režisér za politický thriller The Ghost Writer, který měl na Berlinale světovou premiéru. Oscarový tvůrce v současné době čeká v domácím vězení ve Švýcarsku na rozhodnutí o vydání do USA kvůli sexuálnímu deliktu ze 70. let.

„I kdybych mohl přijet, nepřijel bych. Protože když jsem naposledy jel na nějaký festival, abych převzal cenu, skončil jsem ve vězení,“ tlumočil na Berlinale jeden z producentů Polanského vzkaz. Režisér v něm narážel na svou cestu na curyšský filmový festival, při níž byl loni v září zatčen a uvězněn.

Skončil 60. ročník Berlinale (zdroj: ČT24)

Turecký režisér nejlepšího snímku Samih Kaplanoglu vyjádřil naději, že mu tato cena umožní natočit další podobně vizuálně strohé, ale emocionálně nabité snímky, jako je Bal. V něm nepoužil žádnou doprovodnou hudbu a hlavní myšlenku sepjatosti člověka s přírodou navozuje převážně pomocí dlouhých záběrů filmové kamery. Srdce festivalového publika si získal šestiletý představitel hlavní role Bora Altaš.

Nejvíce sošek stojícího medvěda si z paláce Berlinale odnesli tvůrci ruského dramatu zpoza polárního kruhu Kak ja provjol etim letom (Jak jsem strávil tohle léto). Cenu pro nejlepšího herce získali jeho dva hlavní protagonisté Grigorij Dobrygin a Sergej Puskepalis, ocenění za výjimečný umělecký přínos si připsal také kameraman tohoto snímku Pavel Kostomarov.

Dvě ceny dnes večer obdržel i rumunský film Eu cand vreau sa fluier, fluier (Pokud budu chtít písknout, zapískám), kterého mezinárodní porota pod vedením režiséra Wernera Herzoga vyznamenala cenou Alfreda Bauera určenou pro hraný film, který otevírá nové perspektivy ve filmovém umění. Psychologické drama režiséra Florina Šerbana z prostředí nápravného ústavu dostalo rovněž Velkou cenu poroty.

Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku získala Japonka Shinobu Terajima za hlavní roli v protiválečném filmu Caterpillar (Housenka). Do Asie putuje také cena za nejlepší scénář, který podle názoru jury mělo čínské rodinné drama Tchuan Jüan (Odděleně spolu).

Zkrátka nepřišel ani český flm. Už odpoledne oznámily své vyvolené také nezávislé poroty. Ekumenická jury a Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu vybraly nejlepším snímkem nesoutěžní sekce Panorama film režiséra Jana Hřebejka Kawasakiho růže. Český film se v Berlíně radoval z ceny po třech letech, kdy zde naposledy uspěl snímek Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzela.

Předáním hlavních cen jubilejní ročník Berlinale vyvrcholil, oficiálně ale své brány zavře až v neděli. Od minulého čtvrtka, kdy začal, představil téměř 400 snímků z 58 zemí světa, které do dnešního večera vidělo přes 300 tisíc lidí. Tím byl podle ředitele Berlinale Dietera Kosslicka stanoven nový návštěvnický rekord festivalu.