Zábavné Evropské pexeso putuje po Evropě

Praha - Výstava koláží Michaely Bergmannové a Marii Procházkové Evropské pexeso prezentuje různými technikami a materiály zpracované jednotlivé země Evropské unie. Navazuje na stejnojmenný animovaný zábavně-vzdělávací cyklus tříminutových hravých filmů, který vloni vznikl pod hlavičkou České televize. Putovní výstava odstartovala v Českém centru v Košicích, odtud poputuje do Madridu, v srpnu ji uvidí Holandsko, v září Vídeň a koncem roku Varšava. Autorky doufají, že v příštím roce by kromě dalších Českých center po světě mohla mít výstava zastávku i v Praze.

Osmadvacetidílný animovaný cyklus České televize Evropské pexeso autorek Marii Procházkové a Michaely Bergmannové je zaměřen na dětské publikum, kterému zábavnou formou představuje jednotlivé země EU i myšlenku EU. Dva dětské hlasy – holčičí (Dorotka Dědková) a chlapecký (Matouš Kratina) – nejdříve hádají, o jaké zemi si budou povídat, a poté ji okomentují – vždy se skvělým humorem a velkorysým nadhledem. Cílem je, aby se (nejen) děti lépe orientovaly v zemích kolem nás a měly o nich alespoň rámcovou představu.

Na cyklu spolupracovalo mnoho výtvarníků a animátorů, kteří pomohli odlišit jednotlivé země a vdechnout jim originální charakter v rámci společných pravidel a tím podpořili společně myšlenku-motto EU: „Jednota v rozmanitosti“. Z mnohých jmenujme alespoň Báru Dlouhou, Anetu Kýrovou, Radka Doskočila, Niké Papadopulosovou, Martina Búřila a Zdeňka Durdila.

Cyklus Evropské pexeso

získal výroční televizní cenu (ocenění České filmové a televizní akademie) Elsa 2009 – v kategorii nejlepší animovaný televizní pořad. Česká televize cyklus odvysílala již dvakrát a je také koproducentem výstavy, uspřádané za finanční podpory Českých center.

  • Evropské pexeso zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1440/144000.jpg
  • Evropské pexeso zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1441/144003.jpg