Na Berlinale se o vzrušení postaral neviditelný Banksy

Berlín – V jubilejním programu Berlinale se objevil i hraný dokument Exit Through The Gift Shop, který vypráví příběh francouzského obchodníka a amatérského filmaře, který se chce spřátelit s Banksym. Britský graffiti umělec, který si říká Banksy, je v současnosti ikonou street artu a kromě svého díla nic jiného nezveřejňuje. Svoji identitu důsledně skrývá a ani na festivalu svou totožnost neprozradil. Před novinářskou projekcí bylo v úvodu promítnuto jeho prohlášení zaslané e-mailem. Jako zahalená postava ve stínu se změněným hlasem řekl, že dokument je experimentální a je filmem o muži, který se pokouší natočit film o něm.

„Je tady někde s námi, my nevíme samozřejmě kde,“ komentoval situaci ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick. Výtvarník svůj postoj vysvětluje pragmaticky, inkognito mu prý pomáhá unikat žalobám, neboť Banksy rád provokuje. V ulicích Londýna jsou třeba jeho líbající se policisté, jeho graffiti zdobily i zeď mezi Izraelem a Palestinou. Do Disneylandu umístil figuríny vězňů z Guantánama. Dokumentárně laděnému filmu dal jméno Exit Through The Gift Shop, podle jednoho ze svých děl. 

V celovečerním filmu uváděném v hlavním programu, ale mimo soutěž, nikdy není Banksymu vidět do tváře, jen jedenkrát se mihne jeho nos. Nic víc. Film je velkorysou a plamennou obhajobou street artu. Story se ale netočí kolem Banksyho, nýbrž kolem excentrického francouzského milovníka umění Thierryho Guetty.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Film oslavuje street art, zároveň reflektuje situaci, do níž se tento umělecký žánr a Banksy coby jeho přední ikona dostali. Ptá se, nakolik se street art, který má fungovat jako lidové umění, stal záležitostí byznysu? Nestaly se z jeho umělců už celebrity?

Vydáno pod