Špačkovi uvízli v síti času

Praha – Na tradici výpravných dětských seriálů osmdesátých let, jako byli Návštěvníci nebo Arabela, navazuje nový seriál České televize Špačkovi v síti času. Projekt plný fantazie je náročný počtem postav, prostředí, množstvím dekorací a především trikovým zpracováním. Na obrazovkách ČT by se Špačkovi měli objevit v roce 2012. Diváci se mohou těšit jak na sedm hodinových dílů v hlavním vysílacím čase, tak na čtrnáct půlhodinových epizod určených pro podvečerní čas.

V novém seriálu, který vzniká podle námětu s scénáře Lucie Konášové, se prolínají dvě roviny – současný reálný svět a svět fantazijní. Navíc občasným pohledem nahlíží děj i do minulosti, především do doby, kdy byli rodiče hlavních dětských hrdinů ještě mladí.

Řetězec dramatických i humorných událostí odstartuje festival kouzelníků, kam Špačkovi náhodou zavítají. Malý Matěj Špaček se tu seznámí s Klementinkou, dcerou mága Garibaldiho, který je ve skutečnosti ředitelem tajuplného Paláce času. Je to prostor, v němž protéká čas každého z obyčejných smrtelníků a v němž jsou uloženy svazky jejich životů.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Režiséři o Špačkových

Karel Smyczek: „V reálném světě je nám dán přesně vymezený čas. Někdy si myslíme, že by stačilo přidat jen pár minut, aby se všechno vyvinulo jinak, ale neuvědomujeme si, že podstatně víc času promrháme. Děti dostaly možnost recyklovat čas, ale je otázka, zda změny, ke kterým se rozhodnou, dopadnou lépe.“

Martin Dolenský: „Tenhle seriál vyžaduje velkolepost obrazového podání. Určitý rozmáchlejší rukopis od nás režisérů a také od kameramana. V rámci možností se snažíme co nejvíce natáčet filmovými postupy.“

Natáčení seriálu je v současné době v polovině, po jeho skončení bude následovat náorčná výroba triků. O režii se podělili Karel Smyczek, který točí pasáže odehrávající se v reálném čase, a Martin Dolenský, s nímž se diváci vydájí do světa fantazie. „Na FAMU jsem studoval v ročníku, který tehdy otvírali právě Karel Smyczek s Jaromilem Jirešem. Je to zvláštní pocit přehoupnout se z role žáka do pozice kolegy. Myslím, že si spolupráci oba užíváme,“ říká Dolenský.

V dětských rolích uvidí diváci Johanu Krtičkovou (Klementina), Leonarda Stirského (Matěj Špaček), Alenu Jakobovou (Dáda Špačková) a Ondřeje Havla (Sam Blažek). Postavy dospělých hrají Klára Issová (Libuše Špačková), Pavel Liška (Václav Špaček), Tomáš Hanák (Garibaldini), Pavel Zedníček (Bertík – duch A. Einsteina), Miroslav Táborský (Klaun), Vladimír Javorský (č.205), Simona Stašová (Svatava Macháčková) a dále Arnošt Goldflam, Jaromír Nosek, Pedja Bjelac, Ondřej Havel, Veronika Freimanová, Martin Učík, Veronika Gajerová , Nela Boudová  a mnozí další.