Mezinárodní premiéru zvládla Kawasakiho růže na výbornou

Berlín - Dlouhotrvajícím potleskem odměnil zaplněný sál kina Zoo Palast první představení českého filmu Kawasakiho růže na filmovém festivalu Berlinale. Pro novinku režiséra Jana Hřebejka to byla zároveň mezinárodní premiéra. Tvůrci věří, že uvedení na jedné z největších filmových přehlídek v Evropě snímku pomůže prodat ho do celého světa. Světovou premiéru si na Berlinale odbyly hned dva očekávané snímky - The Ghost Writer Romana Polanského a Kvílení Roberta Epsteina a Jeffreyho Friedmana. O sošku Zlatého medvěda bojují s dalšími 18 filmy.

Už půl hodiny před začátkem promítání se u vchodu do kina poblíž známého bulváru Kurfürstendamm tlačilo několik stovek nedočkavých diváků, kteří poté zaplnili téměř do posledního místa hlediště v sálu. Spolu s nimi si první uvedení mimo hranice Česka a Slovenska přišli vychutnat režisér Hřebejk a hlavní představitelé Martin Huba, Lenka Vlasáková, Antonín Kratochvíl, Petra Hřebíčková a Anna Šimonová. Po nadšeném přijetí festivalovým publikem zářili spokojeností.

Spokojeni byli i návštěvníci. „Mně se to moc líbilo, protože ty dějiny jsou podobné jako v Německu po pádu (berlínské) zdi. Je to moc dobrý film,“ řekl prý při odchodu ze sálu Wolfgang Schumacher. „Ten film je velmi střízlivý, věcný, nemá vůbec žádný patos a nedává rozhřešení. Moc se mi líbil,“ ohodnotila ho další divačka Renate Maifartová, která prý Berlinale nevynechala posledních 20 let.

Mezinárodní premiéry jeho snímku se zúčastnil i český ministr kultury Václav Riedlbauch. Podle něj proniknutí českého filmu do oficiálního programu takového festivalu, jako je Berlinale, znamená velkou vizitku pro českou kulturu.

„Já jsem obrovsky nadšený z toho výsledku. Je to profesionální práce, o tom se v případě tohoto týmu nediskutuje, ale ono to má ještě velké srdíčko a velikánský záběr,“ pochválil film, který zahájil prestižní nesoutěžní sekci Panorama Special. V soutěži na Berlinale byl naposledy před třemi lety film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

O nepřítomných jen dobře

V premiéře, dokonce světové, byly už na Berlinale uvedeny dva očekávané snímky - Kvílení Roberta Epsteina a Jeffreyho Friedmana a The Ghost Writer Romana Polanského. Protože ale režisér nemohl na premiéru dorazit - vzhledem k obvinění ze sexuálního deliktu musí trávit čas v domácím vězení, přijela uvedení snímku podpořit početná výprava hvězd.

„Polanski je smutný, že tu nemůže být. Je zodpovědný za všechno, co v tom filmu je. Je to jeho film. Polanski je totiž filmař, který při natáčení zvládá všechny funkce,“ uvedl herec Ewan McGregor. V The Ghost Writer hraje nájemného spisovatele, který píše idylickou biografii premiéra v podání Pierce Brosnana. Ten o natáčení s Polanskim prohlásil: „Byla to skvělá práce, samotný příběh. Vnímám to jako magickou zkušenost.“

Vydáno pod