Londýnské cestující čeká Holub v mikroskopu

Londýn - Cestujícím v londýnském metru zpříjemňovala v létě cestu Seifertova báseň A sbohem ze sbírky Morový sloup. Od začátku února se v londýnské podzemce objevují verše dalšího českého básníka Miroslava Holuba. Báseň V mikroskopu, která vyšla v roce 1987 v překladu Iana Milnera ve sbírce The Fly, je součástí projektu Poems on the Underground (Básně v metru).

Miroslavu Holubovi (1923-1998) vyšlo v anglickém překladu několik sbírek, naposledy Before & After: Collected English Translation (Předtím a potom: Sebrané anglické překlady) v roce 2006 v nakladatelství Bloodaxe.

Holub není jediným českým autorem, s jehož tvorbou se Britové budou moci letos seznámit. V Británii také vyjdou první anglická vydání románu Kloktat dehet Jáchyma Topola a Sedmikostelí Miloše Urbana.

Edice Central European Classic nakladatelství Penguin vydá reedicí románů Zbabělci Josefa Škvoreckého sbírku povídek Jak jsem potkal ryby Oty Pavla a Válku s mloky Karla Čapka. S Čapkem bude také spojena kampaň v Londýně za umístění plakety na dům, ve kterém spisovatel pobýval.

Tradice londýnské poezie pro cestující sahá do roku 1986, kdy celý projekt zahájila americká spisovatelka Judith Chernaiková. Od té doby se básně v metru mění třikrát do roka a zůstávají vyvěšené nejméně deset týdnů.

Báseň Miroslava Holuba v londýnském projektu Poems on the Underground
Zdroj: ČT24/www.britishcouncil.org
Vydáno pod