Praha má Centrum nového cirkusu

Praha - Zavěsit se na hrazdě, vyšplhat na laně nebo zkusit žonglování mohou zájemci v nově otevřeném Centru nového cirkusu v Praze. Snahou jeho zakladatelů je vytvořit zázemí pro tuto disciplínu na pomezí cirkusu a divadla; v nabídce budou pravidelné kurzy pro širokou veřejnost, odborné intenzivní kurzy i přednášky. Od září bude fungovat i cirkusová školička, v níž si děti procvičí koordinaci a motoriku. Centrum chce stavět na kvalitních lektorech, absolventech renomovaných škol nového cirkusu v zahraničí.

„Oba jsme se k novému cirkusu dostali přes zahraniční stáž v Barceloně. Chtěli bychom, aby tu nový cirkus dostal jiný rozměr než jako aktivita pro pár jedinců,“ říkají zakladatelé centra David Kašpar a Šárka Maršíková.

Nový cirkus vznikl jako svébytný umělecký žánr ve Francii v 70. letech. Využívá cirkusových technik a dovedností, ale zároveň divadelních principů - scénografie, výrazu, příběhu a hudby. "U nás se objevil na přelomu století, největším proklamátorem je festival Letní Letná. V poslední době na něj upozornila úspěšná inscenace La Putyka Rostislava Nováka," říká Kašpar.

Centrum bude nabízet pravidelné kurzy jevištní akrobacie, závěsné akrobacie a žonglování s českými lektory. Pod zahraničními lektory budou zájemci moci trénovat během intenzivních několikadenních kurzů - první z nich je plánován na konec února.

La Putyka
Zdroj: ČT24/www.letniletna.cz