V čele Národní galerie může být i cizinec

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch pro Radiožurnál uvedl, že si v čele Národní galerie dovede představit třeba i cizince. Cizinec by podle ministra mohl znamenat pro galerii jistý přínos, vše prý závisí jen na schopnosti člověka komunikovat. Konkrétní jméno ale ministr sdělit odmítl. O termínu odchodu stávajícího generálního ředitele Milana Knížáka zatím není rozhodnuto, odvolán z funkce nebyl. Ministr ale vede konzultace o jeho nástupci.

„Je legitimní vznést i názor, že by budoucí šéf Národní galerie nemusel být zrovna Čech. Ani taková varianta není vyloučena. Byl jsem osm let v České filharmonii a měli jsme šéfdirigenta Vladimira Ashkenazyho. A teď je tam další cizinec - Elijahu Inbal - a všechno může fungovat. Všechno je o schopnosti člověka komunikovat se svým okolím. Máme v hlavě několik jmen, ale neřeknu je,“ řekl kromě jiného ministr.

V souvislosti s plánovaným odchodem Knížáka z NG se už ministr sešel s experty na výtvarné umění, kurátory a galeristy. Cílem setkání bylo zjistit, jakým směrem by se měla podle expertů v budoucnu galerie vydat. Ze schůzek by mohla vzejít také kritéria pro výběr nového ředitele.

Mezi poradci je například výtvarník Jiří David, Marta Smolíková či galerista Jiří Švestka. Právě o Švestkovi některá média spekulovala jako o možném Knížákově nástupci. „Jiří Švestka neprojevil zájem, že by chtěl sedět za stolem ředitele Národní galerie,“ upřesnil ministr kultury.

Kompletní složení komise oznámí ministr po 16. únoru. Riedlbauch zcela nevyloučil, že by v ní mohl zasednout i Knížák. Není to ale prý obvyklé, aby stávající ředitel vybíral svého nástupce.

Milan Knížák ve funkci působí od roku 1999,

léta sklízel kritiku části odborné obce, v posledních letech zaznívaly i hlasy volající po jeho odvolání. Kritice byl vystaven už způsob jeho jmenování - v konkurzu nebyl jednoznačně první, přesto ho tehdejší ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) jmenoval. Knížák má ale blízko i k druhé nejsilnější tuzemské straně, za ODS kandidoval v roce 1998 neúspěšně do Senátu.

Václav Riedlbauch
Zdroj: ČT24