Velbloud už prošel uchem jehly

Washington – Sochy Willarda Wigana jsou tak malé, že návštěvník jeho výstavy je pouhým okem sotva zahlédne. Teprve pod mikroskopem si může prohlédnout Sochu svobody ze zrnka písku, Titanic na špičce špendlíku nebo Obamovu rodinu v oušku jehly. Osmý div světa, jak bývá Wiganovo dílo označováno, bylo do 23. ledna k vidění ve washingtonské Parish Gallery pod názvem Umění v oušku jehly a mělo obrovský úspěch.

„Začal jsem, když mi bylo pět. Dělal jsem domy pro mravence, protože jsem si myslel, že potřebují někde bydlet. Pak jsem jim začal vyrábět i boty a čepice. Byl to fantasy svět, do kterého jsem utíkal,“ uvedl Wigan o začátcích svého doslova nevídaného umění.

Malý Willard byl dyslektik a kvůli tomu si ve škole od spolužáků i některých učitelů vytrpěl své. Začal si proto vytvářet svůj vlastní – miniaturní – svět. Dnes dokáže udělat sošky velké necelých sedm mikronů, jeden mikron je přitom jedna miliontina metru. A Wigan chce své výtvory ještě zmenšovat, jsou podle něho stále ještě příliš velké.

Umění ouškem jehly ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

„Používám třeba šupinky z rozdrcených diamantů a lepidlo. Při práci musím zadržovat dech a poslouchat tep srdce. Mám jednu a půl sekundy, pak se mi prsty vždy nepatrně zachvějí,“ popisuje způsob práce Wigan. Na jedné soše pracuje v průměru 18 hodin denně po dobu šesti týdnů. 

Reakce nadšených návštěvníků výstav na jeho umění ale podle něho za takovou námahu stojí. „Když slyším, jak lidé říkají, že to není možné, že to musí být trik, uvědomím si, že jsem skutečně něčeho dosáhl,“ říká. Wiganovo dílo už ocenila i britská královna a byl také pověřen vytvořením sošky k narozeninám Nelsona Mandely.

  • Miniatura Willarda Wigana zdroj: Parish Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1388/138797.jpg
  • Miniatura Willarda Wigana zdroj: Parish Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1388/138798.jpg
  • Miniatura Willarda Wigana zdroj: Parish Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1388/138795.jpg
Vydáno pod