„Nemravné“ Kvílení zahájilo Sundance

Park City (Utah) - Světoznámý filmový festival Sundance, který před 26 lety založil na středozápadě USA herec a režisér Robert Redford, zahájil svůj letošní ročník. Redford vyjádřil přání, aby se festival vrátil ke své podstatě - uvádění nezávislých filmů, přinášení „čerstvých myšlenek“. Festival, který musí také letos vyjít s nižším rozpočtem, tak letos neměl slavnostní zahájení, otevřela ho rovnou projekce životopisného filmu Kvílení (Howl) o básníku Allenu Ginsbergovi. Do 31. ledna bude v horském městečku uvedeno celkem 113 filmů.

Kvílení je dílem režisérského dua Roba Epsteina a Jeffreyho Friedmana. Provokativní text Kvílení se v roce 1955 stal v Americe hitem, manifestem beatnické generace a jednou z nejprodávanějších básní historie. „Ze všech beatníků - Kerouacka, Ginsberga, Cassadyho - se mi zdá, že Ginsberg je nejaktuálnější,“ říká James Franco, filmový představitel mladého Ginsberga. Snímek provázejí multimediální výstavy. 

Ginsberg cestoval po celém světě a zavítal i do tehdejšího Československa. V roce 1965 se stal králem Majálesu. Jeho návštěva skončila skandálem a Ginsberg byl ze země vyhoštěn - údajně z mravnostních důvodů.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)


Festival chce opět dávat prostor i dosud neznámým filmařům - téměř polovinu letošní nabídky tvoří debuty. „Nejlepší, co můžeme udělat, abychom byli noví a nadějní, je vrátit se tam, kde jsme začínali, nabízet pouze nezávislé snímky a dávat příležitost i dosud neznámým filmařům,“ řekl Redford. Připomněl, že když festival v roce 1978 začínal jako přehlídka nezávislých filmů, nepředpokládal, že vydrží déle než deset let. V čele přehlídky letos stanul John Cooper, dlouhodobý pracovník festivalu.

Sundance 2010 v číslech

  • Počet filmů: 113
  • Počet filmů v soutěži: 24
  • Počet přihlášených děl: 3724 (z toho 1920 z USA)
  • Počet světových premiér: 82
  • Počet filmů od debutujících režisérů: 50
Allen Ginsberg Králem Majálesu 1965
Zdroj: ČT24