Imaginárium: Zesnulý Ledger je za zrcadlem Deppem, Lawem a Farrellem

Praha – Ve čtvrtek vstoupil do českých kin zatím poslední snímek režiséra Terryho Gilliama – Imaginárium dr. Parnasse. Film s hvězdným obsazením nevznikal jednoduše, během natáčení totiž zemřel představitel jedné z hlavních postav – herec Heath Ledger. Vypadalo to, že film nebude dokončen, nakonec ale Gilliam přišel s nečekaným nápadem. Jako poctu Ledgerovi jeho roli dotočili tři herci – Johny Depp, Jude Law a Colin Farrell.

„Po několika adaptacích jsem měl chuť natočit něco čistě svého. Tak jsme si sedli s Charlesem McKeownem, který se mnou pracoval už na Brazil, a jen tak jsme přemýšleli a nadhazovali nápady. Takhle, z čisté radosti a v absolutní svobodě, se zrodilo Imaginárium,“ zavzpomínal na začátky svého posledního filmu Gilliam, režisér filmů Brazil, Král rybář nebo 12 opic a bývalý člen legendárních Monty Pythonů. 

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

V Imagináriu dr. Parnasse vypráví o cestování divadelní skupiny vedené právě dr. Parnasem, jenž se díky smlouvě s ďáblem stává nesmrtelným. Ten si ovšem teď přichází pro duši Parnassovy dcery, která mu má propadnout v den jejích šestnáctých narozenin. Je ale šance ji zachránit – vyhrát sázku s ďáblem o to, kdo první svede pět nových duší.

Během natáčení došlo ale k nečekané události – smrti Heatha Ledgera, který se předávkoval léky na spaní. Gilliam chtěl s filmováním okamžitě skončit. „Naštěstí jsem byl obklopen úžasnými lidmi, kteří trvali na tom, abych pokračoval a našel způsob, jak ho dokončit. Už kvůli Heathovi jsme to nakonec udělali,“ říká Gilliam.

Zachránil ho filmový příběh – díky tomu, že Tony, kterého hrál právě Ledger, prochází zrcadlem, je možné, aby jej po vstupu do jiné reality hrál někdo jiný. Jako první Gilliama prý napadl Johny Depp, který nabídku bez váhání přijal. Nemohl ale Ledgerovu roli převzít celou, proto Gilliam oslovil i další herce. Nakonec vybral dva – Juda Lawa a Colina Farrella. Ti se svého honoráře vzdali ve prospěch Ledgerovy malé dcery Matildy.

Terry Gilliam o Imagináriu

Nevím, jak by Imaginárium vypadalo, kdyby ho Heath dotočil. Dal bych cokoliv, abych to mohl vidět. Myslím, že po tom, čím jsme prošli, je ten film pro diváky zajímavější a vlastně i zábavnější. Není tak temný, jak původně měl být. Což je teda opravdu velká ironie. Ale jsem neskonale vděčný, že jsme ho dotočili. Nejen proto, že vím, že je to sakra dobrý film, ale i proto, že vím, že by to tak Heath chtěl. Je správné, že právě tohle je jeho poslední film; něco, co dělal z lásky a pro vlastní potěšení.

Po Imagináriu dr. Parnasse se teď Gilliam vrátil k připravovanému snímku o Donu Quijotovi, který musel v roce 2001 přerušit kvůli překročení rozpočtu. Hlavní roli si v něm opět zahraje Johny Depp.