Oscar pro český film? Zkuste to příště

Los Angeles - Americká Akademie filmového umění a věd zúžila výběr 65 cizojazyčných filmů, které se ucházely o oscarové nominace, na devět. Český Protektor mezi nimi ovšem chybí. Místo filmu Marka Najbrta mají šanci usilovat o zlatou sošku snímky například z Argentiny, Bulharska či Kazachstánu. Pětice konečných nominací bude vyhlášena začátkem února.

Mezi vybraných devět snímků se dostal například argentinský thriller El Secreto de Sus Ojos, australské drama Samson & Delilah, bulharský snímek The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner či kazašské drama Kelin.

Zatím posledním českým filmem, který dostal Oscara, byl před dvanácti lety Kolja Jana Svěráka. Od té doby získali nominaci pro nejlepší cizojazyčný snímek Jan Hřebejk s Musíme si pomáhat a Ondřej Trojan se Želary, ani jeden ale nakonec neuspěl.

Protektor nicméně slaví úspěchy aspoň na festivalech, účastnil se už několika, včetně Londýnského filmového festivalu a Mezinárodního filmového festivalu v Palm Springs. V Denveru získal cenu pro nejlepší hraný film.

Protektor je příběhem osudové lásky manželské dvojice Hany a Emila odehrávající se v letech 1939 až 1942. Pod scénářem jsou podepsáni Robert Geisler, Benjamin Tuček a Marek Najbrt, který jej také režíroval.

Více o Oscarech: