Slovácké divadlo uvádí: premiéra Harold a Maude s Květou Fialovou

Uherské Hradiště - Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvedlo jako první premiéru letošního roku slavný příběh Colina Higginse Harold a Maude. V hlavních rolích se představili Květa Fialová a Josef Kubáník, kterého si tato legendární česká herečka a představitelka svérázné hraběnky pro spolupráci sama vybrala při své návštěvě uherskohradišťského divadla. Režisérem inscenace je ředitel a umělecký šéf souboru Igor Stránský.

Higginsova hra, kterou autor sepsal v roce 1971 jako součást své diplomové práce a která byla i zfilmována, uchvátila při svém putování světovými jevišti nesentimentálním životním optimismem a tím, jak hrdinka dokáže najít krásu a radost i ve věcech na první pohled zcela všedních a obyčejných. Hra vyzývá na cestu za největším dobrodružstvím - na nelehkou pouť za přátelstvím a láskou, kde ani smrt neznamená definitivní tečku. 

Inscenace líčí setkání bizarní dvojice, osmnáctiletého mladíka z dobré rodiny s podivínskou osmdesátiletou hraběnkou, která převrátí naruby jeho dosud prázdný život. Současně je tato komedie skvělou zábavou plnou nepředvídatelných situací, slovního vtipu a komických figurek.

Sama Fialová hraje tuto inscenaci potřetí. V roce 1995 jí byl v pražském Divadle ABC partnerem Filip Blažek a o sedm let později v Mladé Boleslavi Petr Mikeska. „Tady jsem uviděla Pepíčka Kubáníka a řekla jsem si: 'To je Harold.' Tak jsem se sem nějak vnutila. Maude cítím už léta. Všechno se mi přihodilo, co tam hraji. Tu roli miluji a chtěla jsem si ji zahrát v mých osmdesáti letech, kdy se tahle záležitost odehrává,“ přiblížila Fialová.

Komedie Harold a Maude vzbudila v Uherském Hradišti vlnu diváckého zájmu. Kromě premiéry je vyprodáno i dalších dvanáct představení plánovaných do konce února, kdy hru uvidí zejména předplatitelé. Podle Kubáníka ale divadlo od března přidá další reprízy i pro diváky, kteří předplatné nemají.

Stejnojmenná filmová adaptace Higginsovy hry Harold a Maude je součástí programu letošního Projektu 100.

Květa Fialová hraje v inscenaci Harold a Maude (zdroj: ČT24)