Herz získal v Německu prestižní cenu za svůj „sudetský“ film

Mnichov - Režisér Juraj Herz byl dnes v Mnichově oceněn druhou nejvýznaměnší filmovou cenou v Německu - Bavorskou filmovou cenou. Získal ji za režii česko-německého filmu Habermannův mlýn. Herzův snímek uspěl i v herecké kategorii. Mark Waschke, představitel mlynáře Augusta Habermanna, obdržel ocenění za nejlepší herecký výkon.

Do českých kin bude Habermannův mlýn uveden v polovině března tohoto roku. Film se odehrává v malé sudetské vesnici mezi lety 1938 a 1945 a vypráví osud místního mlynáře Habermanna. Do života muže, který se v krutých válečných dobách snažil být lidský k Němcům i k Čechům, fatálně zasáhne konec války, kdy dochází k činům motivovaným osobní mstou, národností záští a především závistí a touhou po cizím majetku.

Herz už dříve uvedl, že by snímkem chtěl přispět k vyrovnání se s minulostí u sebe i u ostatních lidí, kteří tragickou válečnou a těsně poválečnou dobu prožili. Na stejné téma byl v roce 2003 natočen televizní stejnojmenný dokumentární film. Skutečnou událost zpracoval ve své knize také Josef Urban, který je spoluautorem scénáře k Herzově filmu.

V Habermannově mlýně hrají vedle Waschkeho také Karel Roden, Hannah Herzsprungová, Ben Becker, Franziska Weiszová, Zuzana Kronerová, Andrej Hryc, Erika Guntherová, Oldřich Kaiser, Jan Hrušínský nebo Radek Holub. 

Čestnou cenu letošního 31. ročníku bavorského filmového ocenění získal kameraman, režisér a producent Joseph Vilsmaier za snímek Nanga Parbat. Vilsmaier byl manželem české herečky Dany Vávrové, Leontýnky z filmu Ať žijí duchové, která nedávno podlehla rakovině.