Bathory přijíždí do Maďarska

Budapešť – Maďarská premiéra koprodukčního filmu České televize Bathory se dnes uskuteční v budapešťském kině Uránia Cinema. Historický velkofilm režiséra Juraje Jakubiska zhlédne i maďarský ministr kultury István Hiller. Delegaci k filmu budou tvořit vedle Jakubiska a producentky Deany Jakubiskové-Horváthové herci Franco Nero a Karel Roden, kameramani F. A. Brabec a Ján Ďuriš a další. Snímek měl světovou premiéru na MFF Karlovy Vary 2008.

Maďarsko je zatím třetí zemí, kde bude film uveden. Očekává se podobný ohlas, jako měl snímek v Česku a na Slovensku, protože i zde je legenda o Alžbětě Báthoryové stále živá.

Divácky nejúspěšnější film v dějinách slovenské kinematografie mapuje společnou historii Evropy na přelomu 15. a 16. století a je příběhem o Erzsébet Báthory – Alžbětě Báthoryové (1560–1614) a její nenaplněné lásce k slavnému italskému malíři Caravaggiovi, o manželském poutu nejmocnějších uherských rodů Báthory a Nádasdy a o intrikách palatína Juraje Thurza. Rozpočet mezinárodně obsazeného snímku byl 300 milionů korun.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Režisér a scenárista Jakubisko chtěl poodhrnout roušku tajemství, vyvrátit krvavou legendu a ukázat, že už v době renesance šlo o politicko-mocenské intriky. Guinnessova kniha rekordů označila nejbohatší uherskou šlechtičnu za největší vražedkyni všech dob, která se prý koupala v krvi krásných panen. Ani historici nemají jasno, zda právem či neprávem.

Dílo Juraje Jakubiska
Zdroj: ČT24