Knížák v Národní galerii končí

Praha - Ministerstvo kultury oznámilo, že na základě dohody Milan Knížák opustí po deseti letech místo generálního ředitele Národní galerie v Praze (NG). Knížák po celou dobu svého působení v jedné z nejvýznamnějších tuzemských kulturních institucí sklízel kritiku části odborné obce. Někteří umělci dokonce odmítali s NG spolupracovat, pokud v jejím čele bude nadále Milan Knížák. Před dvěma lety vznikla i iniciativa za jeho odvolání.

„Je to nejdůležitější instituce tohoto typu v ČR. V zahraničí ji ale neznají, protože s ní nespolupracují,“ říká výtvarná kritička Lenka Lindaurová, jedna z autorů iniciativy Čas na změnu z roku 2008. Instituce podle ní již definitivně ztratila svou prestiž a pro Knížákova nástupce bude obtížné ji znovu získávat. „Milan Knížák naprosto neuznává jiný výtvarný názor. Není s ním možné komunikovat,“ vyjádřil se akademický malíř Jan Vlček.

Knížák, který letos oslaví 70. narozeniny, podle ministra kultury Václava Riedlbaucha s odchodem souhlasí, termín by měl být znám během několika týdnů. Riedlbauch by během svého působení v čele resortu ještě rád stihl uspořádat výběrové řízení na Knížákova nástupce. „Národní galerie pro tento rok chystá pod vedením současného generálního ředitele Milana Knížáka řadu významných projektů,“ vyjádřila se v souvislosti s oznámeným odchodem generálního ředitele mluvčí NG Petra Jungwirtová.

„Věc se má tak, že během roku 2010 budou zahájena jednání o ukončení působení pana ředitele tak, aby nejlépe do konce roku mohlo proběhnout výběrové řízení na nového generálního ředitele Národní galerie,“ upřesnil situaci na dotaz ČT24 mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

Ministr kultury Václav Riedlbauch v současné době prověřuje mandáty těch ředitelů příspěvkových organizací, kteří mají své funkce na dobu neurčitou nebo instituce vedou velmi dlouhou dobu. Pro Knížáka platí oba aspekty - do čela NG ho jmenoval v roce 1999 tehdejší ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). Už způsob, jakým se Knížák ujal funkce, vzbuzoval kritiku - v konkurzu nebyl jednoznačně první, přesto ho Dostál jmenoval. Riedlbauch již před časem po dohodě s odbornou komisí a po prověrce dosavadního vedení svěřené příspěvkové instituce potvrdil další tříleté působení Michala Lukeše v čele Národního muzea, v nejbližším plánu má ještě podobně prověřit mandáty šéfů pražského Uměleckoprůmyslového muzea, Národního filmového archivu či muzea ve Strážnici.

Vydáno pod