Angelina Jolieová opery koncertuje v Česku

Praha – Gruzínská operní hvězda Nino Machaidzeová, jejíž talent je přirovnáván k Marii Callasové a krása k hollywoodské herečce Angelině Joliové, vystoupí dnes ve Smetanově síni Obecního domu. Na svém prvním vystoupení v České republice zazpívá převážně italský repertoár. Pražskému publiku se sopranistka představí spolu s italským barytonistou Guidem Loconsolem, kolegou z milánské La Scaly, za doprovodu Pražské komorní filharmonie pod taktovkou Marca Zambelliho.

Mezinárodní senzaci z Nino Machaidzeové udělalo vystoupení na prestižním hudebním festivalu v Salcburku v roce 2008. Roli Julie v Gounodově opeře po boku tenoristy Rollanda Villazóna získala jako záskok za těhotnou Annu Netrebko. Okamžitě se stala miláčkem festivalu a začala být označována jako „nová Netrebko“ a také „Angelina Jolie opery“.

Pro svůj pražský debut si Machaidzeová připravila atraktivní program složený z populárních operních árií a písní. Zazní například árie z oper Nápoj lásky, Lucie z LammermooruPuritáni nebo Bohéma. Společně s Loconsolem pak posluchačům zazpívá mimo jiné duet z Mozartova Dona Giovanniho. V podání Loconsola zazní i píseň toreadora Votre Toast z Bizetovy Carmen.

Nino Machaidzeová (soprán) – Rodačka z Tbilisi se na jevišti milánské opery La Scala objevuje od roku 2006, kdy zde debutovala jako Najade ve Straussově Ariadne auf Naxos. Její raketovou kariéru odstartovala ale až o rok později role Marie v Donizettiho La fille du regiment opět v La Scale.

V této sezóně čekají Nino Machaidzeovou vystoupení v opeře v Mnichově, Curychu, Vídni, Benátkách nebo role Elvíry po boku Juana Diega Flóreze v Belliniho opeře I puritani v Bologni. Bude také vystupovat v londýnské Královské opeře Covent Garden, kde se již zavázala až do roku 2012. Zpívat bude také v La fille du regiment v Gran Teatre del Liceu v Barceloně. V roce 2010 bude debutovat jako Gilda v Metropolitní opeře v New Yorku, kde má již nasmlouvané role a vystoupení až do roku 2013.

Guido Loconsolo (baryton) – Sólista milánské La Scaly v opeře debutoval v roce 2003 v Orvietu jako Sam v Un ballo in maschera. V roce 2004 také získal první cenu v mezinárodní souteži International Giacomo Lauri Volpi Competition. V La Scale účinkoval také ve Verdiho Rigolettovi, jako Bartolo v Il barbiere di Siviglia, Guglielmo v Cosi fan tutte nebo v Čajkovského opeře Střevíčky.

Jeho angažmá v sezóně 2008-2009 zahrnují roli hraběte Almavivy v Le nozze di Figaro v milánské La Scale, Marcella v La bohème v Teatro Regio v Turíně, Forda ve Verdiho opeře Falstaff a Achilla v Händlově Giulio Cesare na letošním Glyndebourne Festivalu. Čekají ho také vystoupení v Donizettiho opeře Le convenienze ed inconvenienze teatrali v La Scale a v nových produkcích opery Don Giovanni v Teatro Comunale Bologna a v Glyndebourne.