Berlinale promítne Langův Metropolis na Braniborskou bránu

Berlín - Berlínská Braniborská brána se při letošním filmovém festivalu Berlinale na jeden večer promění v kino. Dvanáctého února, den po zahájení 60. ročníku této filmové přehlídky, bude na plátno umístěné na bránu promítána ve světové předpremiéře restaurovaná originální verze slavného snímku Metropolis. Obyvatelé i návštěvníci města uvidí podle organizátorů legendární dílo režiséra Fritze Langa zdarma.

Veřejná projekce Metropolisu, živě přenášená z divadla Friedrichstadtpalast, nebude jedinou akcí, kterou chce berlínský festival oslavit své šedesátiny.

U Braniborské brány bude od 12. do 15. února k vidění instalace korejsko-americké umělkyně Christiny Kimové s názvem Vorhang auf đ The Curtain! (Opona nahoru). Mezinárodně uznávaná designérka pro ni vytvořila symbolickou oponu z biografu o velikosti 300 metrů čtverečních, tvořenou recyklovanými filmovými a festivalovými plakáty, DVD nosiči a dalšími materiály ze světa filmu.

Už na konci ledna bude v Berlíně otevřena fotografická výstava Starparade představující hvězdy, které v minulých letech filmový festival navštívily. Budou mezi nimi mimo jiné herečky Cate Blanchettová a Kate Winsletová, jejich kolega George Clooney nebo zpěvák skupiny Rolling Stones a taktéž příležitostný herec Mick Jagger.

I plakát letošního ročníku Berlinale odkazuje na jeho kulaté jubileum. Tvoří ho názvy více než 15 tisíc filmů, které se od prvního ročníku v roce 1951 v jeho rámci uváděly.

Letošní Berlinale se koná od 11. do 21. února a nebudou na něm scházet ani zástupci české kinematografie, i když v hlavní soutěži chybí. Svou mezinárodní premiéru si na něm odbude novinka režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského Kawasakiho růže. Uvedena bude v sekci Panorama zaměřující se na nová nezávislá díla známých režisérů stejně jako na debuty, nové objevy a aktuální trendy v současné kinematografii. Mezi deseti mladými hereckými nadějemi, oceňovanými na Berlinale titulem Shooting Star (Hvězda zítřka), bude letos i český herec Kryštof Hádek.

Berlinale 2010
Zdroj: ČT24/Berlinale