Tříkrálová deklarace chce zabránit experimentům s točnou

České Budějovice - Starosta Českého Krumlova, primátor Českých Budějovic a jihočeský hejtman podepsali společné prohlášení, v němž trvají na tom, aby českokrumlovské otáčivé hlediště zůstalo na původním místě, tedy v zámecké zahradě. „Žádné stěhování, točna zůstane v zámeckém parku, konec experimentů,“ zní první věta tzv. tříkrálové deklarace. Obrací se na ministerstvo kultury a mimo jiné také vyzývá představitele České republiky při UNESCO Petra Janysku, aby jednal v souladu se zájmem občanů na zachování hlediště.

Signatáři deklarace souhlasí pouze s rekonstrukcí stávajícího hlediště, odmítají ale půlmiliardovou investici na jeho přemístění. „Přijde nám to jako nesmyslné vyhození peněz jen proto, abychom točnu posunuli o pár metrů vedle,“ zdůvodnil jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Jihočeští představitelé zároveň žádají ministra kultury Václava Riedlbaucha, aby přehodnotil současnou praxi vydávání nájemní smlouvy na provozování otáčivého hlediště vždy jen na jeden rok, neboť se to podle nich stává opakovaně zneužívaným nástrojem nátlaku na města České Budějovice a Český Krumlov a na Jihočeské divadlo.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

„Jestliže UNESCO souhlasí s provozem stávajícího hlediště do roku 2015, nic nebrání uzavření dlouhodobé nájemní smlouvy právě na období do roku 2015,“ píše se v prohlášení.

Kolem točny panují několik let obavy, které plynou zejména z různých interpretací výtek UNESCO vůči ČR. Výbor světového dědictví, který v roce 1992 zapsal centrum Českého Krumlova na svůj prestižní seznam, požaduje odstranění točny. Na zpracování variant řešení se jihočeští zástupci shodli na schůzce s ministrem Riedlbauchem loni v září. Nyní je ministerstvo vyzvalo, aby se vyjádřili ke třem předloženým možnostem: ponechání současného stavu, vybudování divadla s otáčivým hledištěm mimo zámeckou zahradu, anebo vybudování Národního centra exteriérového divadla v zámecké zahradě.

Českobudějovický primátor Juraj Thoma vyjádřil znepokojení nad tím, že pozici ČR vůči „tomuto opravdu jedinečnému fenoménu vytvářejí nikým nevolení úředníci, kteří vyrobili takzvanou kauzu otáčivého hlediště“. Svůj názor opřel mimo jiné o to, že ve všech dokumentech, které přicházejí z pařížské centrály UNESCO, jsou všechny věty uvedeny slovy: „Na základě názoru vlády ČR, doporučujeme vládě, podporujeme stanovisko vlády“. „Tudíž je jasné, že veškerá denunciační vyjádření odcházejí ze strany ČR,“ uvedl primátor.

Thoma uvedl, že město České Budějovice jako vlastník hlediště trvá na jeho setrvání v zahradě i po roce 2015 a zároveň deklarovalo vstřícnost signatářů na hmotné přípravě a revitalizaci hlediště. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) dodal, že Jihočeši vítají snahy ministra kultury problémem se zaobírat, ale nelze reflektovat pouze názory úředníků, zájmy samospráv se podle něj neakceptují.

Primátor Juraj Thoma: „Pro Jihočechy je ta pseudokauza opravdu spíše legrační, než aby jí přikládali vážnost mezinárodního rozsahu. Každý, kdo v jižních Čechách žije, nebo kdo do nich přijíždí, si je vědom hodnoty hlediště, je to fenomén.“

Starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS) zpochybnil tvrzení, že by setrvání divadla mělo mít negativní vliv na další nominace českých památek na seznam UNESCO. Uvedl, že divadlo je více než padesát let fenoménem města, točna navíc na svém místě stála již před zápisem města na prestižní seznam.